I Sri Lankas fargerike dyp

Lotus Wreck. En liten slepebåt på omtrent 20 meter som ligger på 28 meters dyp. Det er ukjent når og hvordan båten sank, men etter korallveksten å dømme har vraket ligget minst 50 år på havbunnen. Å dykke på Lotus er som å dykke i et overfylt akvarium ettersom det er et tilfluktsted for blant annet titusenvis av unge barrakudaer og snappere. Foto: Gunnhild Sørås

Sri Lanka byr på vakker natur, frodige teplantasjer og et rikt dyreliv. Men hvordan er det å ta turen under havets overflate og ned i det blå dypet?


Tekst og foto: Gunnhild Sørås, Statsviter, kommunikasjonsrådgiver og dykkeentusiast

Mount Lavina Beach solnedgang
Solnedgang fra Mount Lavina Beach. Et populært strandområde en halvtimes kjøretur sør for Colombo. Her kan du slikke sol på dagtid og spise og drikke godt med nydelig utsikt på kvelden. Foto: Gunnhild Sørås

Det lille landet sørøst for India har blitt et yndet reisemål for mange nordmenn de siste årene, og kan by på reiseopplevelser for enhver smak. De fleste har fått med seg at høylandet er verdt å besøke for svalere temperaturer, fine fjellturer med spektakulære utsiktspunkt og frodige grønne teplantasjer. Sri Lanka har også et rikt dyreliv du enkelt kan oppleve på safari i en av de mange nasjonalparkene.
Men utenfor de idylliske hvite strendene gjemmer en av Sri Lankas kanskje best bevarte hemmeligheter seg. Vrakdykking utenfor Colombo er et dykkeparadis av de sjeldne, hvor om lag 15 forskjellige skips- og båtvrak har ligget på havbunnen i alt fra ti til hundre år. De har alle sin egen dramatiske skjebne å fortelle: om hvordan havbunnen ble deres evige hvilested, og som nå er hjem for fargerike koraller og fisker.

Trykk på bildene for å få frem bildekarusell:

I løpet av noen få minutter under vann kan du oppleve å se flere arter enn det du har sett på land gjennom hele livet.

Å ta turen under havets overflate åpner en fullstendig ny verden som for de fleste av oss tidligere bare har vært forbundet med blå områder på verdenskartet. Det er vanskelig å forestille seg uten å selv oppleve det. I løpet av noen få minutter under vann kan du se flere arter enn det du har sett på land gjennom hele livet. Dykking krever også en mental ro og tilstedeværelse som gjør at sporten for mange kan sammenlignes med det å drive yoga.

Lotus Wreck 2
Lotus Wreck. En liten slepebåt på omtrent 20 meter som ligger på 28 meters dyp. Det er ukjent når og hvordan båten sank, men etter korallveksten å dømme har vraket ligget i minst 50 år på havbunnen. Å dykke på Lotus Wreck er som å dykke i et overfylt akvarium ettersom det er et tilfluktsted for blant annet titusenvis av unge barrakudaer og snappere. Foto: Gunnhild Sørås

Vrakdykkingen utenfor Colombo dreier seg hovedsakelig om dypdykking på mellom 25 og 40 meters dybde. Det betyr at man må ha dykkersertifikat ned til minst 30 meter for å kunne dykke på de fleste av vrakene. Det finnes imidlertid også et stort vrak på 155 meter som ligger på 24 meters dybde, hvor baugen på skipet ligger på kun sju meters dybde. Vraket heter Sierra og passer for dykkere på alle nivåer. Et dykk på Sierra er vel verdt å få med seg ettersom verdens største fisk, hvalhaien, har en tendens til å ta turen innom.

Coal Wreck
Coal Wreck hviler på 24 meters dyp. Et 60 meter langt skip, med en totalt nedbrutt midtseksjon. Foto: Gunnhild Sørås

Dersom du ønsker å bruke ferien på å lære å dykke, er det mulig å ta dykkersertifikatet hos et av de mange dykkesentrene langs kysten av Sri Lanka. Sjekk at dykkesenteret du velger er assosiert med en av de globale organisasjonene for dykking, som for eksempel PADI, og at det har fått gode vurderinger av tidligere kunder. Dykkesesongen på Sri Lanka er todelt: vrakdykkingen utenfor Colombo og dykking på vestkysten er tilgjengelig fra november til april, mens mai til oktober er østkystens sesong.

Wallet Wreck
Wallet Wreck. Et vrak av ukjent opphav som ser ut til å ha vært en lekter. Vraket ligger på 40 meters dyp og er dekket av myke koraller og yrende småfiskliv. Foto: Gunnhild Sørås