Brutal maktbruk i Bangladesh

Fotograf og aktivist Shahidul Alam under en konferanse i 2012. Foto: Gregor Fischer / re:publica 2012

I Dhakas gater møtes demonstrerende tenåringer med grov vold. Gjennom Twittertaggen #freeShahidulAlam får verden utenfor også innsyn i hvordan ytringsfriheten innskrenkes i Bangladesh, mindre enn et halvt år før valget.


Skrevet av Skrevet av Maren Aase, stipendiat, Senter for utvikling og miljø, Universitetet i Oslo

 

De siste ti dagene har titusenvis av elever og studenter tatt til gatene i Dhaka. En trafikkulykke, der to studenter ble drept og de ansvarlige som vanlig slapp unna, utløste massivt sinne og demonstrasjoner. Ungdommenes spontane krav var veisikkerhet. Samtidig hentes den voldsomme kraften i opprøret fra en stadig dypere mistillit til landets maktapparat. I tillegg til livsfarlig trafikk (blant annet på grunn av en gjennomkorrupt transportsektor) opplever unge at offentlige jobber går til maktens støttespillere. Det sistnevnte fremkalte store protester i mai. Når demonstrerende tenåringers meninger møtes med vold viser det at svekket rettsikkerhet, i en tid hvor kritikere forsvinner og mulig politisk motiverte drap ikke rettsforfølges, også angår vanlig storbyungdom.

Eskalerende vold

Opprøret vedvarte og spredte seg og møtte etter hvert sterk motstand. Myndighetene formante ungdom om å holde seg hjemme, begrenset byens mobilnett og tillot tåregass, samt gummikuler mot tenåringene. I gatene møttes unge demonstranter, både de fredelige og de kampklare, av rasende aktivister som svingte kjepper og batonger mot dem. Macheter har også blitt fotografert. Treffene var blodige. Via sosiale medier og nettaviser har aktivistene blitt identifisert som allierte av regjeringspartiet. De gikk også løs på journalister. Når politistyrkene selv ikke deltok i volden, så de i stor grad en annen vei. Alle vet dette. Men det har blitt farlig å si det. Ord kveles. Videokamera knuses. Mot og motstand avstraffes.

Fotografen som forsvant

Da Dr. Shahidul Alam, internasjonalt anerkjent fotograf og grunnlegger av Drik sist søndag påpekte den åpenbare sammenhengen mellom protestene og landets demokratiske underskudd i et Skype-intervju med Al-Jazeera, ble poenget hans bekreftet på brutalt vis: kort tid etter tok minst 20 menn, angivelig fra sikkerhetstjenesten, seg inn i boligen hans. De anholdt ham med makt og tok ham med til et ukjent sted for «avhør». Forslått og medtatt tiltales han nå, angivelig for å ha uttalt seg provoserende. Menneskerettighetsnettverk og presseorganisasjoner verden over frykter for ytringsfriheten, livet og helsen til 63-åringen, som man nå håper er noe sikrere som følge av gårsdagens høyesterettsordre om overføring til sykehus. Verken den etablerte og kjente fotografen som er anholdt, eller de unge og ukjente fotografene som angripes på oppdrag er alene om å bli forsøkt kneblet. YouTubere, bloggere, opposisjonspolitikere, journalister, akademikere og andre kritikere opplever stadig trusler og arrestasjoner for å fornærme myndigheter som insisterer – også overfor FN – på at slikt er interne anliggender. Forsvinningene fortsetter. Eksempelets makt misbrukes: alle har hørt om forsvunnede personer som aldri har kommet tilbake.

I Bangladesh har valgdemokratiets eksistens vært tvilsomt gjennom hele den siste regjeringsperioden. Når forestående førstegangsvelgere bankes opp for å ytre seg, mindre enn et halvt år før neste foreskrevne valg, lover det ikke godt for fortsettelsen.

Mer om bakgrunnen for demonstrasjonene i Bangladesh kan du lese her.