Bollynoir på Netflix

Netflix har begynt å satse stort på indiske serier, både for det indiske markedet og resten av verden. Sacred Games er en av seriene som har blitt godt mottatt.

 


Skrevet av Øystein Nilsen Øksenvåg, lektor i kinesisk og rådgiver for østasiatiske språk, Fremmedspråksenteret

 

Indisk film er for de aller fleste synonymt med Bollywood, og mange har kanskje bare sett én film fra India, nemlig Slumdog Millionaire (som faktisk er britisk). Men for de filminteresserte kan det være verdt å sjekke ut Netflix’ nye satsing Sacred Games, basert på Vikram Chandras roman fra 2006. Den er mørkere, mer brutal og viser frem flere av Indias skyggesider enn det de fleste som er kjent med indisk film er vant til. Fra seriens første scene er det klart at dette ikke er en vanlig Bollywood-produksjon: En hund blir kastet av taket på en av Mumbais mange enorme boligblokker og faller i sakte film mens seriens hovedperson, Ganesh Gaitonde (spilt av Nawazuddin Siddiqui), sier i bakgrunnen:

«Tror du på Gud? Gud gir faen.»

Siddiqui spiller rollen som en av Mumbais mest mystiske og notoriske gangstere, og i første episode kontakter han politibetjenten Sartaj Singh (spilt av Saif Ali Khan) og forteller ham at han har 25 dager på å redde Mumbai fra total ødeleggelse. Spenningen er dermed satt fra første sekund.

Amerikansk oppskrift – indisk innhold

Etter kassasuksessen Narcos har Netflix en trygg oppskrift å lene seg på. Historien i Sacred Games handler i utgangspunktet om gangstere, politi, terror og storby, og er lett gjenkjennelig for alle som har sett amerikanske krimserier. De mange indiske referansene, stereotypiene og temaene kan være vanskelige å forstå for en ikke-indisk seer, men de gjør likevel at serien oppleves som et ekte og autentisk bilde av Mumbai og India.

Mumbai på godt og vondt

Historien er delt i flere deler og tidsepoker, men kretser rundt Mumbai og Indias moderne historie. Vi følger både Gaitondes vei fra gatepøbel til brutal og nådeløs gangsterkonge gjennom 80- og 90 tallet, og dagens Mumbai, hvor Singh kjemper mot korrupte politimenn, politikere og terrorister.

Vi ser klasseskillet, de skitne gatene, heten og svetten, men får også presentert Mumbai som glitrende megaby med sine hypermoderne skyskrapere og overdådige luksus.

Religion, korrupsjon, politikk og Bollywood

På overflaten fremstår Sacred Games som en vanlig krimserie, men den er samtidig et ambisiøst forsøk på å fortelle om de største samfunnsutfordringene i India. Et av hovedtemaene i serien er skillene mellom den hinduistiske majoriteten og den muslimske minoriteten og konfliktene dem imellom.

Dette er også noe som gjenspeiler seg i politiet i Mumbai, og en av sidehistoriene handler om et brutalt politidrap på en ung ubevæpnet muslimsk gutt. Dette er også en klar parallell til politivold mot afroamerikanere i USA, og noe mange vestlige seere vil kjenne seg umiddelbart igjen i.

Mumbais voldelige slum og apatiske og korrupte politi er hele tiden intenst tilstedeværende i serien, og historien krysser også stier med skyggesidene av Bollywood og det indiske demokratiet.

Flere indiske serier på trappene

Netflix har allerede to andre indiske serier i produksjon: Selection Day og Again, Den første er basert på romanen med samme navn skrevet av Aravind Adiga, og handler om cricket og korrupsjon. Again er en krimserie fra New Delhi med en kvinnelig drapsetterforsker i hovedrollen som jakter en seriemorder.

Hvis Netflix bare får en brøkdel av det indiske markedet vil det regnes som en stor suksess og vi kan forvente oss flere serier og filmer fra India i tiden fremover.