Silkeveien på sykkelsetet

Sykkelen som transportmiddel gir en annerledes reiseopplevelse. Hvordan er det å ta hjulene fatt langs den mektige Silkeveien?


Skrevet av Kjartan G. Thorsen, Pedagogisk medarbeider ved Havhesten barnehage og Øystein Johan Kleiven, Fagreferent i kinesisk ved Universitetsbiblioteket i Oslo.

 

走马观花 zou ma guan hua, «å beskue blomster fra hesteryggen», er et kinesisk ordtak som betyr å se på noe kjapt og overflatisk, eller å bare ha en grunn forståelse av noe.

骑车观国 qi che guan guo, «å beskue et land fra sykkelsetet», er kanskje et mindre kjent ordtak, og står muligens ikke i noen kinesisk ordbok, men det er det som har stått på timeplanen vår de siste 3 månedene.

Nærkontakt med omgivelsene

Vi startet i Kinas gamle hovedstad Xi’an, og har stort sett fulgt Silkeveien vestover, gjennom Hexi-korridoren, via Jiayuguan og Dunhuang til Turpan, Yili og videre inn i Kasakhstan. Fra sykkelsetet opplever en et land på en annen måte enn fra et togvindu eller et bussete. En ser ikke bare de nærmeste velfriserte trærne og blomstene; en kan stoppe når en måtte ønske, og beskue de mindre fargesprakende og iøyenfallende plantene. En ser de små, unnselige men vakre blomstene, gjemt og glemt i skyggen bak en trestamme, og en ser elegante velduftende blomster med svære kronblad, noen hengende dvaskt ned langs stengelen som store kaninører, nesten usynlige der inne i skogkrattet. En ser prydbusker, og en ser ugress.

En ser all den kulturelle og sosiale floraen en ikke oppdager utenfor togvinduet, eller i turistbrosjyrene.

Å beskue et land fra sykkelsetet er definitivt ikke som å beskue blomster fra hesteryggen.

Det er morsommere.
Mye morsommere.