Unge i Kina bekymrer seg for høye leiepriser

Bilde: SupChina

En undersøkelse utført i Kina viser at unge mennesker over hele landet bekymrer seg for utleieprisene, og at mange føler rettighetene deres som leietakere ikke blir ivaretatt.


Skrevet av Jiayun Feng, journalist

I løpet av sommeren begynte en utleiekrise å utvikle seg i Beijing, da gjennomsnittlig leie for en leilighet i byen økte med 21 prosent sammenlignet med 2017. Dette gjelder ikke bare for hovedstaden: En ny undersøkelse utført av China Youth Daily (på kinesisk) med 2.002 personer i alderen 18 til 35 år, avslører at unge mennesker over hele landet har problemer med å få nok penger til husleien.

Gjør det vanskelig å spare penger

«Leie er en stor økonomisk byrde» for 82,1 prosent av alle respondentene. Mer enn 20 prosent sa at de må punge ut med over halvparten av inntekten sin på leie, noe som ofte gjør det umulig for dem å spare.

«Jeg bruker omtrent en fjerdedel av inntekten min på leie,» fortalte Chen Peizhen, en 24-årig barista i Nanjing, til avisen. «Fordi vi bruker for mye på leie, så er unge mennesker som meg som nylig er uteksaminert fra universitetet, ute av stand til å gjøre investeringer som vil være nyttige for oss på sikt.»

raj-eiamworakul-554669-unsplash
Flertallet av unge kinesere synes husleie er en stor økonomisk byrde, viser ny studie. Foto: Raj Eiamworakul / Unsplash.com

Svindel på leiemarkedet

Undersøkelsen fant også at de tre store utleieproblemene som utfordrer unge mennesker er: urimelig økning i leie fra boligagenter og utleiere, vanskeligheter med å få utført vedlikeholdsarbeid av høy kvalitet innen rimelig tid, samt falsk og uredelig utleieinformasjon på internett.

«Jeg opplevde en gang en agent som i utgangspunktet lovte at leien ikke skulle inkludere noen gebyrer, men da jeg var i ferd med å signere kontrakten, fant han ulike unnskyldninger for å øke leien,» sier Ruan Jun, en innvandrer i Beijing, og legger til at leien utgjorde mer enn halvparten av inntekten hennes, selv om hun delte leiligheten med en venn. «Etter at jeg hadde flyttet inn, tok verken agenten eller utleier ansvar.»

Forventer tiltak fra myndighetene

I håp om å lette leiebelastningene, svarte 93,3 prosent av respondentene at de forventer at regjeringen vil gjøre boliger mer tilgjengelige for unge mennesker. I mellomtiden ønsker 57,9 prosent av dem at regjeringen skal etablere leieplattformer som er mer pålitelige og billigere.


Denne artikkelen ble først publisert på SupChina.

Oversatt fra engelsk av Linn A. Christiansen