På reise i De renes land

Badshahi-moskeen i Lahore, Pakistan. Foto: Hussain Ibrahim / Unsplash.com

Pakistan er et land med mye å by på, men har dessverre et dårlig rykte som turistmål. Min reise til Pakistan både overrasket og begeistret.


Skrevet av Trine Mordal Jørgensen, master i Sør-Asia-studier og jobbkonsulent i NAV Grünerløkka

 

Jeg har reist mye i India og store deler av Asia. Gjennom studier har jeg fordypet meg i Sør-asiatisk historie, kultur og politikk. Så når muligheten bød seg for å besøke et vennepar i Pakistan, var det umulig å takke nei.

Uavhengighet og ustabilitet

Direkte oversatt betyr Pakistan «De renes land». Pakistan vant sin uavhengighet fra britene og ble skilt ut av India i 1947 under ledelse av Muhammed Ali Jinnah. Pakistan har siden uavhengigheten vært preget av mye uro og militærstyre, men er i dag styrt av en mer eller mindre demokratisk valgt regjering ledet av den tidligere cricketspilleren Imran Khan. Landet står imidlertid overfor en rekke økonomiske utfordringer, som blant annet er knyttet til lave investeringer på grunn av ustabilitet og politisk uro.

Lahore er en pulserende og levende by med fantastiske moskeer, mye kultur og en lang historie.

I oktober opplevde Pakistan landsomfattende demonstrasjoner på grunn av frifinnelsen av Asia Bibi, en kristen jordbruksarbeider som etter å ha kommet i diskusjon om religion ved en lokal brønn ble fengslet i 2009 og dømt til døden året etter. Dette var som følge av den strenge blasfemilovgivningen i Pakistan. En slik ustabilitet og uforutsigbarhet bidrar til å skremme turister vekk. Dette var imidlertid ikke noe som påvirket vår reise i april, men demonstrasjonene rundt Asia Bibi stoppet mange av reiseplanene til andre venner som besøkte Pakistan akkurat da.

Shopping og grensetur

Reisen vår hadde base i Islamabad, en grønn hovedstad med et behagelig klima. Byen tok over som hovedstad etter Karachi i 1963, og byr på flott natur kort vei fra sentrum. Margalla Hills nord for byen er et populært utsiktpunkt, hvor man også kan gå på skogstur i dramatiske omgivelser.

Den daglige grenseseremonien ved Wagah-grensen er et teatralsk og følelsesmessig skue, som i en kort stund legger til side konflikten mellom India og Pakistan.

Islamabad byr på så mangt. Det er gode muligheter for «vanlige» storbyaktiviteter som shopping og restauranter, i tillegg til bassengtid på et av byens mange luksuriøse hoteller. En ulempe for tørste turister er derimot at alkohol ikke serveres/kan kjøpes noe sted og utelivet derfor er begrenset. Min erfaring fra støvete gater, masete selgere og nysgjerrige blikk i India ble her erstattet av rene veier og en rask titt før man gikk tilbake til sitt.

Fra Islamabads velholdte og lite trafikkerte veier, reiste vi til Lahore. Reisen gikk via Grand Trunk Road, en av Asias lengste og eldste motorveier. Lahore er en pulserende og levende by med fantastiske moskeer, mye kultur og en lang historie.

Pakistan fortjener en sjanse som reisemål, om enn som en litt mer utradisjonelt og kronglete ferie enn i andre land.

Vi benyttet også muligheten til å se på den daglige grenseseremonien mellom India og Pakistan ved Wagah-grensen. Dette er et teatralsk og følelsesmessig skue som i en kort stund legger til side konflikten mellom India og Pakistan. Jeg har opplevd denne seremonien fra indisk side, og det er lite som skiller disse to landenes engasjement og heiaroping. Den største forskjellen er tribunestørrelsen, hvor India satser stort på å utkonkurrere sitt naboland i vest.

Selfier i snøen

Vårt siste stopp på turen var fjellområdene rundt Islamabad kalt Nathia Gali. Dette er et populært område for helgeturister fra Islamabad, og i teorien en kort kjøretur fra byen. Vår reise opp var derimot preget av snøkaos, hvor tålmodigheten ble testet opp de bratte bakken. Her ble bilene stående på tvers oppover bakkene, enten fordi passasjerene ville ta selfier i snøen, eller fordi fremkommeligheten var begrenset. Dagen derpå bød på store kontraster, da vi gikk en fantastisk fjelltur med utsikt over snødekte Himalaya-fjell, etterfulgt av taco til middag.

Pakistan fortjener en sjanse som reisemål, om enn som en litt mer utradisjonelt og kronglete ferie enn i andre land. Folkene, kulturen og historien gjør at opplevelsene absolutt er verdt det.

NB! Vi fulgte Utenriksdepartementets reiseråd og hadde bil med sjåfør når vi reiste til Lahore og rundt i Islamabad. Dette er gode råd, da det er lite tilrettelagt for turisme i Pakistan, i tillegg til at den offentlige transporten ofte er ustabil.