Ukas Asiapunkter

Kinas president Xi Jinping og Taiwans president Tsai Ing-wen. Foto: BBC

Få med deg Asiapunkts fem utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av Redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en ny søndagsspalte hos Asiapunkt som skrives i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia som vi synes er viktige, men som ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka.

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter som har med Asia å gjøre. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Kaldt mellom Japan og Sør-Korea

Diplomatiske forhold mellom Tokyo og Seoul er fortsatt kjølige, etter at Sør-Koreas Høyesterett valgte å opprettholde krav om kompensasjon fra det japanske selskapet Nachi-Fujikoshi Corp. Saken gjelder påstander om at selskapet benyttet seg av tvangsarbeid i Sør-Korea mens landet var en japansk koloni. Tokyo mener alle slike saker ble gjort opp for i en traktat fra 1965, og derfor ikke kan tas opp igjen nå.

japan korea
En advokat på pressekonferanse onsdag etter at sørkoreansk høyesterett opprettholdt krav om kompensasjon fra et japansk selskap. Foto: Japan Times

Guru i fengsel

I India har den voldtektsdømte sektlederen Gurmeet Ram Rahim Singh sammen med tre andre blitt dømt til livstid i fengsel for drapet på en journalist for 16 år siden. Journalisten ble drept etter at han var med på å avdekke seksuelle overgrep begått av Ram Rahim mot hans kvinnelige følgere.

Sant Gurmeet Ram Rahim Singh
Gurmeet Ram Rahim Singh får livstid i fengsel for drap på journalist. Foto: Indian Express.

Filippinsk nei til kinesiske investeringer?

I Filippinene har forsvarssekretariatet uttrykt bekymring for kinesiske selskapers potensielle innflytelse over landets største skipsverft, og de mener staten bør ta kontroll over skipsverftet. Bekymringene er knyttet til økt oppmerksomhet rundt Kinas økonomiske og militære tilstedeværelse i regionen. Samtidig har Filippinenes president Duterte den siste tiden forsøkt å bedre forholdet mellom Beijing og Manila, og det er ikke klart hvilken posisjon han vil ta i saken.

filippinene
Filippinenes største skipsverft, Hanjin. Foto: New York Times

Tsai vinner på Kinas uttalelse

Taiwans president Tsai Ing-wen har fått økt støtte i meningsmålinger etter at hun kom med et skarpt motsvar til Kinas president Xi Jinpings uttalelse om at Taiwan bør gjenforenes med Kina. Tsai Ing-wen har de siste månedene slitt med støtte hos taiwanerne etter at partiet hennes tapte stort i lokalvalg i November, noe som førte til at hun gikk av som partileder.

tsai xi
Kinas president Xi Jinping og Taiwans president Tsai Ing-wen. Foto: BBC

Nei til ‘slutshaming’ i malaysisk skolebok

I Malaysia har utdanningsdepartementet valgt å fjerne illustrasjoner i en skolebok hvor unge jenter blant annet advares mot å ha sex og oppfordres til å gå med dekkende klær. Flere kampanjer har kritisert skoleboken, og etter at et bilde av siden ble spredt på sosiale medier gikk myndighetene med på å fjerne illustrasjonene.

Malaysia textbook
En malaysisk skolebok ble revidert etter kritikk på sosiale medier. Foto: The Guardian