Ukas Asiapunkter

Filippinere protesterer mot Dutertes kontroversielle narkotikakrig. Foto: The Guardian.

Få med deg Asiapunkts utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av Redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en ny søndagsspalte hos Asiapunkt som skrives i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia som vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka.

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter som har med Asia å gjøre. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Thailands første valg siden militærkupp

Thailand skal holde sitt første valg siden militærkuppet for nesten fem år siden, da regjeringen til Yingluck Shinawatra ble styrtet av militæret. Dato for valget har flere ganger blitt utsatt, da militærjuntaen har påstått at Thailand ikke har vært klar. Valget, som nå er formelt godkjent av Kong Maha Vajiralongkorn, vil avholdes den 24. mars.

Thailand elections
Demonstranter tidligere i vår krevde at valget ikke ble utsatt igjen. Foto: The Guardian.

Barn blir del av Dutertes narkokrig

Filippinenes president Rodrigo Duterte ønsker å redusere den kriminelle lavalder til 12 år. Forslaget kommer som et ledd i hans mye omtalte narkotikakrig: han mener narkobaroner bruker barn i de ulovlige virksomhetene sine, men at de slipper unna straff fordi de er for unge til å fengsles. Hans opprinnelige ønske var å sette den kriminelle lavalder ned til 9 år.

duterte
Filippinere protesterer mot Dutertes kontroversielle narkotikakrig. Foto: The Guardian.

«Slutt å dynke indiske filmstjerner i melk»

I India har melkeforhandlere i delstaten Tamil Nadu bedt politiet om å stanse filmfans fra å helle melk over filmplakater. Den litt spesielle handlingen har røtter i en vanlig religiøs praksis (paal abhishekam) hvor melk blir helt over gudestatuer under ritualer. Melkeforhandlerne mener det er sløsing og at det kan føre til at folk stjeler melk.

milk in india
En filmfan heller melk over en filmplakat i håp om at filmen blir en suksess. Foto: BBC.

Krig og fred

Russlands statsminister Vladimir Putin og hans japanske kollega Shinzo Abe møttes denne uken i Moskva i et forsøk på å få i stand en avtale rundt den omstridte øygruppen Sør-Kurilene. Kurilene er en øyrekke som ligger mellom Japan og Russland og landene har formelt sett vært i krig siden om øygruppen siden andre verdenskrig. Både Japan og Russland ønsker full suverenitet over øygruppen. Det er ventet flere samtaler i tiden fremover.

With Prime Minister of Japan Shinzo Abe.
Japans statminister Shinzo Abe og Russlands president Vladimir Putin. Her under G20-møtet i desember 2018. Foto: kremlin.ru

Build that wall?

Pakistan fortsetter byggingen av en mur mot grensen til nabolandet Afghanistan. Pakistanske myndigheter begrunner byggingen med at de er lei strømmen av militante grupper fra Afghanistan som søker tilflukt i landet, i tillegg til narkotikatrafikken mellom landene. Både Afghanske myndigheter og opprørsgruppen Taliban er i mot byggingen.

Bilderesultat for afghanistan pakistan wall
En afghansk politimann følger med på byggingen av en grensepost mellom Afghanistan og Pakistan. Foto: defenseimagery.mil