Ukas Asiapunkter

Skjermdump fra den fjernsynssendte øvinga til BNK48. Foto: Screenshot / True ID TV

Få med deg Asiapunkts utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av Redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en søndagsspalte hos Asiapunkt som skrives i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia som vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka.

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter som har med Asia å gjøre. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Thailandsk popstjerne i hardt vær for nazi-symbolikk

Et medlem av Thailands mest populære jenteband, BNK48, ble gjenstand for kraftige reaksjoner på sosiale medier etter at hun opptrådte på en fjernsynssendt bandøving iført en T-skjorte med Nazi-Tysklands flagg og en svastika. Den 19 år gamle sangeren, Pichayapa «Namsai» Natha, beklaget hendelsen kort tid etter. Episoden ledet til debatt rundt lignende hendelser i Asia, og hvorfor tilsynelatende misforstått nazi-symbolikk i ulike former gjentatte ganger har dukket opp på kontinentet.

Namsai
Skjermdump fra den fjernsynssendte øvinga til BNK48. Foto: Screenshot / True ID TV

Sør-Koreanere mintes Kim Bok-dong

Sør-koreanere arrangerte en demonstrasjon hvor de mintes den tidligere trøstepiken og aktivisten Kim Bok-dong utenfor Japans ambassade i Seoul denne uka. Mellom 1931 og 1945 ble mer enn 200.000 kvinner, svært mange av dem koreanske ungjenter, tvangssendt til feltbordeller forbeholdt japansk militærpersonell. Disse ble kalt comfort women, som på japansk betyr prostituert.

Kim, som døde av kreft, var en av de første ofrene for organisert seksuelle slaveriet som stod frem. Siden 1992 har hun demonstrert ukentlig utenfor Japans ambassade for å kreve en offisiell beklagelse og erstatning til trøstepikene fra japanske myndigheter. NRK møtte nylig Kim Bok-dong, og publiserte en svært lesverdig dypdereportasje om henne og trøstepikenes skjebner.

people-react-as-they-hold-yellow-colored-butterflies-dedicated-to-former-south-korean--quot-comfort-woman-quot--kim-bok-dong-during-her--funeral-in-seoul-1
Folk var tydelig beveget under begravelsen til aktivisten og tidligere «trøstepiken» Kim Bok-dong i Seoul, 1 februar, 2019. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji

Storfilm med lesbisk tema fra Bollywood

Ek Ladki Ko Dekha Toh Aisa Laga er den første mainstream indiske filmen som eksplisitt viser lesbisk kjærlighet, og aksept av den, på storskjerm. Det er også første gang superstjerna Anil Kapoor spiller sammen med sin datter, den svært populære Sonam Kapoor, noe som spiller inn på filmens publikumsappell.

Regissør Shelly Chopra Dhar forteller at handlingen med vilje ikke er satt til en indisk storby, for å vise at homofil kjærlighet ikke bare er et ‘vestlig konsept’ for ‘moderne mennesker’. I promoteringen av filmen har ‘det lesbiske konseptet’ vært noe skjult for å unngå kontroverser – da filmen Fire av Deepa Mehta ble vist i 1996 ble flere kinoer rasert av fanatiske hindunasjonalister som protest mot filmens lesbiske tema. Filmen går for tiden på kino i Norge.

Se traileren for Ek Ladki ko Dekha toh aisa Laga her!

Blasfemidømte Asia Bibi løslatt i Pakistan

Pakistans høyesterett sørget denne uken for endelig løslatelse av Asia Bibi, den kristne kvinnen fra Punjab-provinsen som i 2010 ble dømt til dødsstraff for blasfemi.  Dommerne avviste med dette kravet om å gjennomgå deres tidligere beslutning om løslatelse fra i fjor. 

Bibi ble arrestert i 2009, etter å ha blitt anklaget for å fornærme profeten Mohammed. Anklagene skal angivelig ha oppstått etter en krangel mellom Bibi og to av hennes muslimske kollegaer, etter at de nektet å drikke fra samme vannbeholder som en kristen. Blasfemi rettet mot islam og profeten Mohammed er et sensitivt tema i Pakistan, som blant annet kan medføre dødsstraff ved dom.

skynews-asia-bibi-blasphemy_4560883
Asia Bibi tilbrakte over 8 år i fengsel med en dødsdom over seg. Foto: Open Doors