Ukas Asiapunkter

Isbreen Imja i Everest-regionen har allerede begynt å krympe. Foto: Kunda Dixit / Nepali Times

Få med deg Asiapunkts utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av Redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en søndagsspalte hos Asiapunkt som skrives i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia som vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka.

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter som har med Asia å gjøre. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Delhi er verdens mest forurensede by

Dårlig sikt på grunn av smog i Delhi, 2017.
Dårlig sikt på grunn av smog i New Delhi i 2017. Foto: Sumita Roy Dutta / Creative Commons

Indias hovedstad, New Delhi, er i følge Verdens helseorganisasjon (WHO) verdens mest forurensede by. Store utslipp fra industri, biltrafikk, kull og brenning av dyrket mark på utsiden av byen har ført til en svært giftig luft. Et døgn i storbyen tilsvarer, ifølge eksperter, det samme som å røyke flere titalls sigaretter. Hvert år dør mellom 1-2 millioner indere av forurenset luft, i tillegg ser man en økt forekomst av bronkitt, lungekreft og astma selv blant ikke-røykere.

Kongelige politiske ambisjoner i Thailand

Det var en svært turbulent fredag i Thailand, hvor forberedelser til valget i mars er i full sving. På fredag erklærte prinsesse Ubolratana
Mahidol at hun stiller til valg som statsministerkandidat for Thai Raksa Chart-partiet, et parti som er lojale mot den kontroversielle Shinawatra-familien som har dominert thailandsk politikk i årevis.
Dette har aldri før skjedd i Thailand, hvor kongefamilien tradisjonelt holder seg utenfor landets politikk. Etter bare noen timer kom hennes bror, Kong
Vajiralongkorn, med en offentlig uttalelse hvor han avviste sin søsters nominasjon, som han kalte ekstremt upassende og mot thailandsk kultur, skikker, og tradisjon. Ultra-rojalister krever nå at Thai Raksa Chart skal oppløses. 

Prinsesse Ubolratana, som sa fra seg sine kongelige privilegier i 1972, annonserte denne uka at hun stiller til valg som statsminister. Foto: Reuters.com

Avtale om militærkostnader i Sør-Korea

Washington og Seoul har signert en avtale om hvordan de skal dele kostnadene av den amerikanske militære tilstedeværelsen i Sør-Korea.  Trump har ønsket at Sør-Korea skal betale opp til 50 prosent mer for de amerikanske basene, men Seoul har ikke gått med på de høye kravene. Ifølge den nye avtalen, som kun vil vare i ett år, vil Seoul nå øke sin andel med 8,2 prosent. Avtalen kommer i forkant av møtet mellom Trump og Kim Jong-un, som vil finne sted i Hanoi senere denne måneden.

Vaktskifte-seremoni på Camp Humphreys i Pyongtaek, Sør-Korea. Camp Humpreys er den største amerikanske militærbasen utenfor USA. Foto: Jung Yeon-Je/Agence France-Presse/Getty.com

Katastrofale klimaendringer i Himalaya

En urovekkende, ny rapport spår at følgene av klimaendringene kan være mye mer katastrofale for fjellene i Nepal enn først antatt. Rapporten, som er utarbeidet av the International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD) slår fast at vi i beste fall kommer til å miste en tredjedel av isen i Himalaya ved slutten av dette århundret. Hvis dagens utslippstrender fortsetter, kommer kloden mest sannsynlig til å være 4,2 – 6,5 grader celcius varmere i år 2100. Da kommer hele to tredjedeler av isbreene i Himalaya til å være borte.
Fjellene i Himalaya varmes opp mellom 0,3 – 0,7 grader celsius raskere enn verdensgjennomsnittet. Tapet av is i Himalaya vil få katastrofale konsekvenser for over 1, 6 milliarder mennesker.

Isbreen Imja i Everest-regionen har allerede begynt å krympe. Foto: Kunda Dixit / Nepali Times

Godt kinesisk nyttår!

Kinesisk nyttår startet denne uka, og vi er nå inne i Grisens år. Over 385 millioner mennesker er forventet å reise hjem fra storbyene til hjemstedene sine, for å feire med sine familier. Kinesisk nyttår, også kalt vårfestivalen, varer i 23 dager, og blir behørig feiret av kinesisk diaspora over hele verden.

Fantastiske bilder fra kinesisk nyttårsfeiring! Video via The Sun/YouTube.com