Ukas Asiapunkter

Folk i Jammu samlet seg for å fordømme angrepet hvor over 40 mennesker mistet livet.

Få med deg Asiapunkts utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av Redaksjonen

 

Ukas Asiapunkter er en søndagsspalte hos Asiapunkt som skrives i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia som vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka.

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter som har med Asia å gjøre. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Filippinsk journalist fengslet

maria ressa
Maria Ressa ble frifunnet mot kausjon den 14. februar. Foto: CNN

Den filippinske journalisten Maria Ressa ble onsdag pågrepet i Manila, men løslatt mot kausjon kort tid etter. Hun er siktet for ærekrenkelser på nett, etter at hun blant annet har kritisert filippinske myndigheter og den filippinske presidenten Rodrigo Duterte. Hun har også rettet oppmerksomhet mot måten myndighetene har møtt kritiske spørsmål fra journalister med volds- og drapstrusler.

Selvmordsbombe i Kashmir

kashmir
Folk i Jammu samlet seg for å fordømme angrepet hvor over 40 mennesker mistet livet. Foto: New York Times

India har anklaget Pakistan for å stå bak en selvmordsbombing som torsdag drepte minst 40 indiske soldater. Pakistan tar avstand fra anklagene. Indias finansminister Arun Jaitley uttalte at de India nå vil bruke diplomatiske midler i forsøk på å isolere Pakistan fra det globale samfunnet. India står overfor valg i mai, og politiske kommentatorer påpeker at statsminister Narendra Modi risikerer å virke svak dersom han ikke responderer på angrepet.

Ainu får offisiell urfolkstatus

ainu
I de asiatiske vinterlekene i 2017 ble fakkelen tent ved hjelp av ainuenes tradisjonelle ildtenningsmetode. Foto: Japan Times

Japan anerkjenner for første gang folkegruppen Ainu som et urfolk. Ainu-folket levde i nordlige områder av Japan i mange århundrer før dagens japanere befolket landet, og har vært kontinuerlig diskriminert siden og også tvangsassimilert siden slutten av 1800-tallet. Den nye bestemmelsen inkluderer tiltak for å styrke Ainus lokalsamfunn og økonomi.

Sri Lanka følger i Dutertes fotspor

sri lanka og duterte
Sri Lankas president Maithripala Sirisena blir tatt imot av Rodrigo Duterte på statsbesøk til Filippinene tidligere i år. Foto: Aftenposten

Sri Lankas president Maithripala Sirisena har kunngjort at han vil gjeninnføre dødsstraff. Bestemmelsen skal være et middel for å få bukt med den økende kriminaliteten i landet, og er inspirert av den filippinske presidenten Rodrigo Dutertes håndtering av sitt eget lands narkotikakriminalitet.

Rekordbeslag av pangoliner i Malaysia

pangoliner
Pangoliner er et av verdens mest utrydningstruede dyr. Foto: Aljazeera

Myndighetene i Malaysia har beslaglagt 30 tonn frosne pangoliner, en av verdens mest utrydningstruede dyrearter. Arten brukes i tradisjonell medisin, og er svært ettertraktet i Asia. Funnet er det største noensinne i Malaysia.