Ukas Asiapunkter

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av Redaksjonen

 

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Saudiarabisk kronprins på visitt til India

47101515762_f75d0d712d_h
Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman og Indias statsminister Narendra Modi utenfor Hyderabad House, New Delhi. Foto: Ministry of External Affairs / Flickr

Saudi Arabias omstridte kronprins, Mohammed bin Salman, besøkte denne uken Pakistan, India og Kina. I India stod tettere økonomisk samarbeid på agendaen, spesielt innenfor energi, infrastruktur, jordbruk og mineraler. I tillegg kom India og Saudi Arabia med en felles uttalelse om viktigheten av å bekjempe terrorisme. Uttalelsen kommer bare en uke etter at India ble rammet av et selvmordsangrep i Kashmir, utført av den antatte pakistansk-støttede militante islamistgruppen Jaish-e-Mohammed.

Kim på vei

800px-Kim_and_Trump_shaking_hands_at_the_red_carpet_during_the_DPRK–USA_Singapore_Summit
Kim Jung-un og Donald Trump håndhilser under fjorårets møte i Singapore. Foto: Dan Scavino Jr. / Executive Office of the President of the United States

Nord-Koreas leder Kim Jung-un er på vei til Vietnam for å møte USAs president Donald Trump. I kjent stil foregår reisen med tog, i likhet med tidligere nordkoreanske ledere, og Kim er ventet å ankomme Hanoi i løpet av få dager. Det er knyttet store forventninger til møtet mellom Nord-Koreas leder og USAs president, hvor sentrale temaer er nedrustning og økonomisk utvikling.

Toget går i Kina

China-Bullet-Train-Highspeed-Railway-2013-Xinhua-e1550741792760
Kinesisk hurtigtog. Illustrasjonsbilde. Foto: Facebook/Xinhua

Et ambisiøst jernbaneprosjekt som skal knytte den kinesiske byen Kunming og den burmesiske havnebyen Kyaukphyu sammen har blitt gjenopptatt i det stille. Arbeidet med den 1400 kilometer lange hurtigtoglinjen har stått stille i flere år grunnet politisk uenighet, men er tilbake på skinner på initiativ fra Myanmars de-facto leder Aung San Suu Kyi. Hvis jernbanen blir en realitet vil den utgjøre en strategisk viktig link mellom Bengalbukta og det kinesiske fastlandet, som en del av Kinas ambisiøse Belt and Road Initiative (BRI).

Spenning i lufta over Japanhavet

800px-Japan_air_self_defense_force_Mitsubishi_F-4EJ_Kai_Phantom_II_302SQ_RJAH
Japanske jagerfly på oppdrag. Illustrasjonsbilde: Creative Commons

Det japanske flyvåpenet sendte i forrige uke ut jagerfly for å avskjære flere russiske bombe- og jagerfly over Japanhavet. De russiske flyvningene foregikk i internasjonalt luftrom, men var nær den japanske grensen. Dette er angivelig en av de største ansamlingene av russiske militærfly i nærheten av Japan siden 2014. Forholdet mellom Japan og Russland har siden den russiske annekteringen av Krim i 2014 vært nedadgående, i tillegg til at begge land gjør krav på den omstridte øygruppen Sør-Kurilene.