Ukas Asiapunkter

Flyktningeleir for Rohingyaer. Foto: DYKT Mohigan / Flickr

Rohingya-krisen og FN, stammefolk og naturvern i India, bruddet mellom Trump og Kim og frigivelse av indisk pilot. Få med deg våre utvalgte nyheter fra uka som gikk.


Skrevet av Redaksjonen

 

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

FN skal etterforske egen respons i Rohingya-krisen

30754643780_d4a0d82160_k
Flyktningeleir for Rohingyaer. Foto: DYKT Mohigan / Flickr

FN skal ifølge the Guardian gjennomføre en etterforskning av egne handlinger i forkant av Rohingya-krisen i Myanmar. Organisasjonen har fått kritikk for å ha ignorert varseltegn og eskalerende vold i regionen. Etterforskningen vil bli ledet av tidligere utenriksminister for Guatemala, Gert Rosenthal. Nyheten kommer samtidig med at Bangladesh sier at de ikke vil ta imot flere flyktninger fra Myanmar.

Indisk høyesterett vil fjerne stammefolk fra skogsområder

IMG_0689
Offisielt er 7,5 prosent av Indias befolkning klassifisert som stammefolk, og mange av disse bor i utilgjengelige skogsområder. Foto: sri_the_quack / Flickr

I India kan over en million stammefolk bli kastet ut av skogsområdene hvor de bor. I en lov fra 2006 ble det bestemt at tradisjonelle skogsområder skulle gis tilbake til de folkegruppene som har levd på dem i minst tre generasjoner. Loven har blitt kritisert av en rekke naturvernforbund, og nå har de gått rettens vei for å få stammefolkene bort fra det de mener er vernet natur.

Nord-Korea og USA gir forskjellige versjoner etter bruddet i Hanoi

33352941278_de8f3da454_b
Både Kim og Trump måtte reise hjem uten en avtale i boks etter toppmøtet i Hanoi, Vietnam. Foto: Joyce N. Boghosian / White House på Flickr

Etter at forhandlingene om en nedrustningsavtale mellom Donald Trump og Kim Jong-un brøt sammen torsdag, kom partene med ulike versjoner av hva som gikk skeis. Trump var raskt ute og hevdet at Nord-Korea hadde bedt om en oppheving av alle sanskjonene mot landet. Nord-Koreas utenriksminister, Ri Yong Ho, sa derimot at de kun hadde bedt om delvis sanskjonslette, mot at de ville legge ned et viktig atomanlegg i Yongbyon. I nordkoreansk media framstilles møtet i Hanoi som et steg i riktig retning og en seier for Kim, mens flere internasjonale og amerikanske medier skriver at møtet var en stor fiasko.

Pakistan satte fri indisk pilot

Iaf-wing-commander-abhinandan-varthaman-india-return-live-updates
Fredag kveld var Abhinandan Varthaman tilbake i India, etter å ha blitt holdt i fangeskap av det pakistanske militæret siden onsdag. Foto: Hemanth932 / Wikimedia Commons

Pakistan satte fredag fri den indiske jagerflypiloten og oberstløytnanten Abhinandan Varthaman. Varthaman ble skutt ned og tatt til fange av det pakistanske militæret i den pakistanske delen av Kashmir på onsdag. Pakistans statsminister Imran Khan betegnet frigivelsen som en fredshandling overfor India. Samtidig ble det fra pakistansk side publisert en propagandavideo hvor Varthaman sier han er «veldig imponert» over det pakistanske militæret. Etter hjemkomsten til India, blir Varthaman allikevel hyllet som en stor helt.