– Vi vet mer om hva Nord-Korea egentlig ønsker etter Hanoi-møtet

Trump og Nord-Korea har forskjellige versjoner av hva som førte til bruddet i forhandlingene. Foto: Joyce N. Boghosian / White House på Flickr

Det ble ingen avtale mellom Kim og Trump i Hanoi. Men vi vet nå mer om hva Nord-Korea ønsker, sier Korea-ekspert Vladimir Tikhonov. Vi tok en prat med han om forhandlingene sett fra et koreansk ståsted.


Skrevet av Lise Bjerke


Vladimir Tikhonov er professor i Koreastudier ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo. Tikhonovs hovedkompetanse er innenfor koreansk og østasiatisk historie.

Etter at forhandlingene om en nedrustningsavtale mellom USA og Nord-Korea brøt sammen torsdag, kom partene med ulike versjoner av hva som gikk skeis. Flere internasjonale og amerikanske medier framstiller møtet som en fiasko. Hvordan er reaksjonene i Nord- og Sør-Korea etter utfallet av forhandlingene mellom Trump og Kim?

Nord-Korea betegner det som skjedde i Hanoi som «en runde», og sier at de gjorde sitt beste. De sier at de vil fortsette sine anstrengelser for å skaffe evig fred på Den koreanske halvøya. I nordkoreanske aviser legges det vekt på hvor fornuftig Kims forslag var, hvor bra Kim jobbet for å fremme landets interesser, og at forhandlingene uansett skal fortsettes.

Både Nord- og Sør-Korea prøver å gjøre den beste mulige minen, til tross for at de ikke fikk det de ønsket i forhandlingene. I Sør-Korea er det et sterkt fokus på at dette bare var en del av en lang forhandlingsprosess.

Det var viktig at de to sidene ikke gikk tilbake til den åpne konflikten av den typen vi hadde i 2017, og at de fortsetter forsøkene på en finne en kompromissløsning.

Hva var det viktigste som kom ut av forhandlingene fra Nord-Koreas ståsted?

For Nord-Korea var det viktig å prosjektere sitt «image» som en likeverdig motpart til verdens eneste supermakt. Det er særlig viktig for innenriks propaganda — det forsterker jo regimets legitimitet.

Trump sa etter forhandlingsbruddet at Nord-Korea satte et uoppnåelig krav om å oppheve alle sanskjonene mot landet. Hvordan reagerer nordkoreanerne på dette?

Dessverre ser det ut som om Trumps opplysninger om dette er ukorrekte, som vanlig er fra den kanten. Nord-Korea har ingen vital interesse av å få avskaffet alle sanksjonene umiddelbart. For eksempel er ikke de gamle sanksjonene imot import av luksusvarer så viktige for Pyongyang, siden de uansett får smuglet inn alt de trenger. Luksusvarene kommer enten inn gjennom diplomatisk post, eller gjennom den kinesiske-koreanske grensen via «front companies». Men det Nord-Korea ønsker, er å få fjernet de sektorale sanksjonene, som effektivt hindrer landets lukrative kullhandel. I dag dekker disse sanksjonene cirka 90 prosent av Nord-Koreas eksport, og det er ganske pinlig — økonomisk sett.

33352860138_8a332f6d38_k
Kjemien var tilsynelatende god i møtet mellom de to statslederne. Foto: Shealah Craighead / The White House på Flickr

Hvordan har Trump blitt framstilt i Nord-Korea i det siste?

For nå har Trump blitt framstilt som en potensiell partner. Han blir framstilt ganske nøytralt, og noen ganger litt positivt. Demokratene i USA, som prøver å motarbeide Trumps Korea-politikk, fremstilles derimot meget negativt  — som krigerske — i Nord-Korea.

Forhandlingene mellom USA og Nord-Korea fortsetter. Jeg tror at Nord-Korea til slutt vil få noen av de mest ubehagelige sanksjonene avskaffet, slik som de vil.

Hvilken rolle har Kina spilt i forhandlingene mellom USA og Nord-Korea?

Kina konsulterer med både Nord-Korea og USA. De prøver også å sørge for at Nord-Korea ikke går langt bort fra Kinas bane, og heller kommer for nær Washington.

Hva mener du var det viktigste som kom ut av forhandlingene?

Det var viktig at de to sidene ikke gikk tilbake til den åpne konflikten av den typen vi hadde i 2017, og at de fortsetter forsøkene på en finne en kompromissløsning. Også var det viktig at vi nå vet hva Nord-Korea egentlig ønsker. For å si det kort, så ønsker de å handle normalt, særlig med mineralressursene sine, og ha bankforbindelser med resten av verden. Det er sanksjonene mot disse tingene som de vil ha avskaffet først.

Hva skjer nå?

Forhandlingene mellom USA og Nord-Korea fortsetter. Jeg tror at Nord-Korea til slutt vil få noen av de mest ubehagelige sanksjonene avskaffet, slik som de vil. Trump trenger jo også noen synlige resultater av forhandlingene, og han vet at han blir nødt til å gi noen ting i bytte for det.

Er det sannsynlig at Nord-Korea oppgir atomvåpenprogrammet sitt, og i så fall – hva må til?

Ja, kanskje, om Nord-Korea føler seg trygge nok. For det første, så må de føle seg trygge nok med USAs ambassade i Pyongyang. For det andre, må de føle seg trygge på at det blir et visst nivå av amerikanske investeringer i Nord-Korea, slik at USA har noen å tape i tilfelle krig. Sist men ikke minst må det på plass et forpliktende folkerettslig dokument — en traktat, protokoll eller lignende — som er underskrevet av alle de seriøse nabolandene. Dette vil si USA, Kina, Russland, og kanskje også Japan. Dette dokumentet må garantere for Nord-Koreas sikkerhet, og særlig Kinas garanti er viktig her. Det er jo Kina som nordkoreanerne skal vende seg til i tilfelle det blir mer trøbbel med USA.