Ukas Asiapunkter

Foto: Pxhere.com

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av Redaksjonen

 

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Thailand oppløser prinsesseparti

Princess_Ubolratana_2010-12-7_2_cropped1
Prinsesse Ubolratana. Foto: Government of Thailand / Wikimedia Commons

Thailands høyesterett har oppløst det politiske partiet som nominerte kongens søster, Prinsesse Ubolratana, som statsministerkandidat. Rettskjennelsen slo fast at nominasjonen ville risikere å rokke ved monarkiets politiske nøytralitet.

Japanske Hello Kitty til Hollywood

balloon-red-color-colorful-christmas-toy-1075196-pxhere.com
Foto: Pxhere.com

Hello Kitty kommer for første gang til Hollywood. Warner Bros. og produsent Beau Flynn har kommet fram til en avtale med det japanske Sanrio Corporation om å få lage film med den japanske tegnefilmfiguren. Spørsmålet er nå om den hittil stumme (og munnløse) karakteren vil få en snakkende rolle.

Indonesia: Sammenstøt mellom uavhengighetsforkjempere og militære

West-Papua-demonstration
Demonstranter fra Vest-Papua i Haag. Foto: Apdency / Wikimedia Commons

Rundt 15 mennesker har blitt drept i sammenstøt mellom soldater og uavhengighetsforkjempere i Vest-Papua, som utgjør den indonesiske halvdelen av øya Ny-Guinea. Hendelsen skjedde i et område hvor et omstridt veiprosjekt er i ferd med å bygges ut. Vest-Papuas separatisbevegelsen hevder at veien kan føre til utnytting og ødeleggelse av regnskogen som befolkningen der er avhengige av.

Kinesiske Huawei saksøker USA

Huawei_E583C
Foto: Huawei / Wikimedia Commons

Det kineiske teknologiselskapet Huawei saksøker USA for å ha gjort det ulovlig å benytte Huaweis produkter og tjenester i offentlig sektor. Huawei beskylder også USA for hacking av servere og for å ha stjålet e-poster og sikkerhetskoder. Søksmålet kommer samtidig med en tiltagende diplomatisk krise mellom Kina, USA og Canada, som blant annet skyldes at finansdirektør i Huawei, Meng Wanzhou, ble arrestert og står i fare for å bli utvist fra Canada.