Ukas Asiapunkter

Filippinene meldte seg offisielt ut av den Internasjonale Straffedomstolen i dag, 17. mars. Foto: ACE MORANDANTE/PRESIDENTIAL PHOTO Creative Commons

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av Redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Filippinene ut av ICC

Rodrigo_Duterte_delivers_his_message_to_the_Filipino_community_in_Vietnam_during_a_meeting_held_at_the_Intercontinental_Hotel_on_September_28
Filippinene meldte seg offisielt ut av den Internasjonale Straffedomstolen i dag, 17. mars. Foto: ACE MORANDANTE/PRESIDENTIAL PHOTO Creative Commons

Filippinene har offisielt forlatt den Internasjonale Straffedomstolen (ICC). Domstolen har startet en etterforskning av Filippinenes president Rodrigo Duterte og hans voldelige narkotikakrig. Ifølge tall fra FN har aksjonene kostet rundt 8000 mennesker livet siden mai 2016. Duterte selv anklager FN og ICC for å ha igangsatt et korstog mot ham, og avviser anklagene som bunnløse.

Lite spenning under valg i Nord-Korea

election
Foto: The Guardian

Forrige helg var det valg i Nord-Korea, med 99.99 prosent oppmøte. Parlamentet står til valg hvert femte år, og valget er obligatorisk for alle borgere over 17 år. Det er likevel ikke noen mulighet for individuelle valg av kandidater, og partiet til Kim Jong-un ble enstemmig valgt. Valget brukes av Pyongyang som en måte å legitimere sin makt, men fordømmes internasjonalt for å være et meningsløst rituale.

En tiltalt frifinnes for drap på Kim Jong-nam

yq-doanthihuong-17032010
Vietnamesiske Doan Thi Huong er fortsatt arrestert for drapet for Kim Jong-nam. Foto: Straits Times.

Indonesiske Siti Aisyah er frifunnet for drapet på Kim Jong-uns halvbror Kim Jong-nam i 2017. Vietnamesiske Doan Thi Huon sitter fortsatt fengslet i Malaysia, og rettssaken er foreløpig utsatt. Henging er vanlig straff for drap i Malaysia, men det planlegges å avskaffe dødsstraff i landet, og alle henrettelser har derfor blitt utsatt. Fire nordkoreanere var også tiltalt i saken, men de flyktet landet kort tid etter Kim Jong-nams død.

Vietnamesisk historiker avsatt etter kritikk mot staten

tran
Historikeren Tran Duc Anh Son mener Vietnam har krav på øyer i Sørkinahavet som Kina hevder er sine. Foto: Laodong media.

I Vietnam har en kjent historiker, Tran Duc Anh Son, blitt kastet ut av landets kommunistparti, etter at han offentlig kritiserte myndighetene for ikke å gjøre nok for å utfordre Beijings territoriale krav i Sør-Kina-havet. Ifølge statlige nyhetskanaler ble han avsatt for å ha kommet med falske anklager.

Skandaler rammer K-Pop

400px-160511_Jung_Joon-young
K-Pop-artisten Jung Joon-young har gitt seg etter anklager om at han har filmet kvinner uten deres samtykke. Foto: Creative Commons: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:160511_Jung_Joon-young.jpg

I Sør-Korea har K-pop-industrien blitt rammet av en rekke skandaler, mest nylig knyttet til stjernen Jung Joon-young, som denne uken sluttet som artist etter å ha innrømmet at han har filmet kvinner uten deres samtykke. En annen K-pop-artist, Seungri, ga seg også etter at han ble anklaget for å ha tilbudt prostituerte til investorer. Sør-Korea har tidligere vært i medias søkelys for sitt utbredte problem med skjulte kameraer plassert på kvinnetoaletter og garderober.