Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.
Skrevet av Redaksjonen
Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!
Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.
På grensen

I forrige uke trakk Nord-Korea ut ansatte fra et samarbeidskontor med Sør-Korea, men på mandag var de ansatte tilbake igjen. Kontoret ble opprettet i Kaesong i september i fjor som et resultat av at Nord-Koreas forhold til både USA og Sør-Korea hadde forbedret seg. Det ble ikke gitt noen grunn til at staben ble trukket ut.
Lovendring i Brunei
Brunei har innført steining som dødsstraff for homofile seksuelle relasjoner. Bestemmelsen er en del av en større implementering av sharia-lov i landet, som først ble annonsert i 2013. Sultanen av Brunei, Hassanal Bolkiah, er en av de som står bak implementeringen. Utviklingen i landet har møtt store protester internasjonalt, blant annet i Los Angeles, hvor demonstranter i 2014 protesterte utenfor de Brunei-eide hotellene Beverly Hills Hotel og Hotel Bel Air.

Valg i Indonesia
Den nåværende presidenten i Indonesia, Joko Widodo, leder an på meningsmålingene i forkant av valget den 17. april. Den tidligere guvernøren av Jakarta vant valget i 2014 med en oppslutning på om lag 53% av stemmene. I likhet med i 2014, stiller også den tidligere offiseren Prabowo Subianto til valg og er ventet å være den skarpeste politiske motkandidaten til Widodo. Indonesia er verdens tredje største demokrati etter India og USA, og er det landet i verden med flest muslimer.

Uklare tall

For første gang siden militærkuppet i 2014, har Thailand avholdt valg denne uken. Resultatet av valget er imidlertid uklart, selv om den thailandske valgkommisjonens foreløpige offisielle tall viser at det pro-militære partiet Palang Pracha Rath har fått flest stemmer. Hakk i hæl følger Pheu Thai, partiet til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som nå lever i eksil. Hvem som får til å danne regjering er uklart, og valgkommisjonen skylder på tekniske problemer, blant annet hacking, i forbindelse med opptelling av stemmene. Uavhengige observatører er kritiske til gjennomføringen av valget og det endelige resultatet er ventet å komme den 9. mai.