Ukas Asiapunkter

Kaesong, Nord-Korea. Foto: Creative Commons

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av Redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

På grensen

File:Kaesong.jpg
Kaesong, Nord-Korea. Foto: Creative Commons

I forrige uke trakk Nord-Korea ut ansatte fra et samarbeidskontor med Sør-Korea, men på mandag var de ansatte tilbake igjen. Kontoret ble opprettet i Kaesong i september i fjor som et resultat av at Nord-Koreas forhold til både USA og Sør-Korea hadde forbedret seg. Det ble ikke gitt noen grunn til at staben ble trukket ut.

Lovendring i Brunei

Brunei har innført steining som dødsstraff for homofile seksuelle relasjoner. Bestemmelsen er en del av en større implementering av sharia-lov i landet, som først ble annonsert i 2013. Sultanen av Brunei, Hassanal Bolkiah, er en av de som står bak implementeringen. Utviklingen i landet har møtt store protester internasjonalt, blant annet i Los Angeles, hvor demonstranter i 2014 protesterte utenfor de Brunei-eide hotellene Beverly Hills Hotel og Hotel Bel Air.

File:His Majesty during the golden jubilee.jpg
Sultanen av Brunei, Hassanal Bolkiah. Foto: Proudbruneian / Creative Commons

Valg i Indonesia

Den nåværende presidenten i Indonesia, Joko Widodo, leder an på meningsmålingene i forkant av valget den 17. april. Den tidligere guvernøren av Jakarta vant valget i 2014 med en oppslutning på om lag 53% av stemmene. I likhet med i 2014, stiller også den tidligere offiseren Prabowo Subianto til valg og er ventet å være den skarpeste politiske motkandidaten til Widodo. Indonesia er verdens tredje største demokrati etter India og USA, og er det landet i verden med flest muslimer.

File:Jokowi blusukan.jpg
Indonesias nåværende president Joko Widodo. Her fra et valgkomaparrangement i 2013. Foto: Provincial Government of Jakarta / Creative Commons

 

Uklare tall

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Thailands hovedstad Bangkok. Foto: Alexander Engedal Gewelt

For første gang siden militærkuppet i 2014, har Thailand avholdt valg denne uken. Resultatet av valget er imidlertid uklart, selv om den thailandske valgkommisjonens foreløpige offisielle tall viser at det pro-militære partiet Palang Pracha Rath har fått flest stemmer. Hakk i hæl følger Pheu Thai, partiet til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som nå lever i eksil. Hvem som får til å danne regjering er uklart, og valgkommisjonen skylder på tekniske problemer, blant annet hacking, i forbindelse med opptelling av stemmene. Uavhengige observatører er kritiske til gjennomføringen av valget og det endelige resultatet er ventet å komme den 9. mai.