Ukas Asiapunkter

Yoshihide Suga erklærer navnet på Japans nye æra. (Foto: Wikimedia commons/ www.kantei.go.jp)

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Kvinner og transpersoner demonstrerte mot ‘hatets politikk’ i India

Embed from Getty Images
Kvinner krever sosial rettferdighet og likestilling under torsdagens demonstrasjon i Mumbai. (Foto: Himanshu Bhatt/NurPhoto via Getty Images)

Flere tusen kvinner og transpersoner deltok torsdag i en ‘kvinnemarsj for forandring’, hvor hensikten var å ta klar avstand fra det nåværende politiske klimaet ‘preget av hat og vold’. Demonstrasjonen spredde seg over hele India, og ble holdt på over hundre steder i mer enn 20 delstater. Demonstrantene protesterte mot ‘hatets politikk’, som de mener har gått hardest utover marginaliserte grupper som bønder, daliter, urfolk, kvinner, transpersoner og mennesker med nedsatt funksjonsevne.  rapporterer Indian Express

Nettstedet Newsclick.in melder at ‘Kvinner for forandring’-kampanjen i forkant av Lok Sabha-valget vil jobbe for at kvinner skal stemme på de kandidatene de selv mener representerer dem best, og samtidig fjerne den nåværende BJP-styrte regjeringen, som aktivistene mener er både patriarkalsk og diskriminerende. 

Ingen klar vinner etter valget i Thailand

Alle stemmene er talt opp etter valget i Thailand, men det er fortsatt uklart hvilket parti som kan bygge regjering, melder BBC. Valget er det første siden militærkuppet i 2014, og er blitt omtalt som en tilbakekomst til demokratisk styresett for landet. 
Ifølge den endelige stemmeopptellingen publisert av valgkomiteen på torsdag, var det det pro-militære partiet Palang Pracha Rath Party (PPRP) som fikk flest stemmer. Men flere har ytret bekymring over uregelmessigheter i valget, og demonstranter har protestert mot valgfusk. De offisielle resultatene kommer derfor først 9. mai.

Militæret har blitt kritisert for å ta skritt som forsikrer deres fremtidige innflytelse i landets politikk. Blant annet har besatt alle 250 setene i Overhuset. I tillegg er det fortsatt uklart hvor mange seter hvert parti vil ha i parlamentet, på grunn av et komplisert tildelingssystem basert på andel stemmer, også det innført av militæret.

Embed from Getty Images
Thailands ‘røde skjorter, en aktivistgruppe som ble startet til støtte for tidligere statsminister Thaksin Shinawatra og som er mot militærstyret, demonstrerer mot valgresultatene i Bangkok 31. mars. (Foto: Lauren DeCicca/Getty Images)

Facebook har slettet brukerkontoer i forkant av valget i India

I forkant av valget i India har Facebook valgt å slette over 700 kontoer i India og Pakistan. Disse skal ha vært falske og brukt til politisk manipulasjon. De fleste av de indiske kontoene var knyttet til Kongresspartiet, som for tiden er i opposisjon. I Pakistan var de slettede sidene direkte koblet til landets militære pressefløy, men ga seg ut for å være drevet av privatpersoner. Falske poster knyttet til politiske hendelser har økt kraftig i India frem mot valget. Facebook har uttalt at årsaken til slettingen ikke er innholdet på sidene, men måten de ble brukt på.

Embed from Getty Images
Statsminister Narendra Modi (BJP) og Facebooks Mark Zuckerberg ble gode venner på et møte i Menlo Park, California i 2015. (Foto: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images)

Ny æra i Japan

Yoshihide Suga erklærer navnet på Japans nye æra. (Foto: Wikimedia commons/ http://www.kantei.go.jp)

På mandag ble navnet på Japans nye æra offisielt: Reiwa, eller 令和. Navnet har flere betydninger, men Japans utenriksdepartement har fastslått at den engelske betydningen er «beautiful harmony». Årsaken til navnebyttet er abdiseringen av Japans keiser Akihito, og tiltredelse av den nye keiseren Naruhito. Det nye navnet har vært kilde til mye debatt, blant annet fordi det for første gang er plukket fra en japansk poesisamling, og ikke fra de klassiske kinesiske tekstene.