Ukas Asiapunkter

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av Redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Kim åpen for nytt møte med Trump

Foto: Dan Scavino Jr via Creative Commons.

Kim Jong-un har uttalt at han er åpen for et nytt møte med Trump, dersom USA kan tilby akseptable avtalevilkår innen årsskiftet. Han sa også at årsaken til at møtet i Hanoi kollapset var USAs ensidige krav, og at Nord-Koreas økonomi vil kunne overleve til tross for pågående internasjonale sanksjoner. USA har på den annen side slått fast at møtet ble avlyst på grunn av Nord-Koreas overdrevne krav om lettelse av sanksjoner.

Panda-diplomati i Danmark

Foto: Sheilalau at English Wikipedia [Public domain]

To pandaer har ankommet København Zoo, symbolisert som en vennskapsgave fra Kina. Kanskje en søt gest, men ikke alle dansker er fornøyde. Noen mener mottakelsen av bjørnene betyr at Danmark nå ikke uten videre kan kritisere Kina, og at de representerer «en gest til et land som kontinuerlig bryter menneskerettighetene». Pandakampanjen startet i 2010, rett etter at Danmark erkjente Kinas suverenitet over Tibet.

Sør-Korea tar steg mot lovlig abort

I Sør-Korea har landets domstol bestemt at en 66 år gammel antiabort-lov er grunnlovsstridig. Ifølge loven er abort en forbrytelse som kan bli straffet med opp til to års fengsel. Loven må endres innen 2020 – dersom dette ikke skjer, vil den regnes som ugyldig. Statistikk viser at lovlig abort støttes av et flertall av sørkoreanske kvinner, og den nye bestemmelsen ses på som en seier for forkjempere av kvinners rettigheter i landet.

Sentrale aktører i Hong Kongs paraplybevegelse dømt

Foto: Pasu Au Yeung via Creative Commons.

I Hong Kong er ni personer som ble dømt for opptøyer under paraplybevegelsen i 2014 funnet skyldige for blant annet «ordensforstyrrelse». Gruppen består av professorer, jurister, studenter og religiøse ledere. Før dommen samlet det seg støttespillere utenfor rettsbygningen, hvorav mange bar gule paraplyer, symbolet på protestbevegelsen. Paraplybevegelsen var en 79 dager lang protest som søkte større demokratiske friheter for Hong Kong.