Ukas Asiapunkter

Photo by Erica Leong on Unsplash

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av Redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Røykelov innført i Japan

Photo by Erica Leong on Unsplash

Japanske myndigheter har innført strenge regelverk mot røyking, som blant annet vil si at det fra juli blir forbudt å røyke på alle universitets-campuser, sykehus og administrative kontorbygg i landet. Et universitet besluttet denne uken at de ikke vil ansette nye professorer som røyker. De nye reglene har fått hard motstand fra både politisk hold og i næringslivet.

Unntakstilstand på Sri Lanka

Embed from Getty Images

Etter angrepet på kirker og hoteller første påskedag, hvor mer enn 250 personer ble drept, har Sri Lankas myndigheter innført unntakstilstand med utvidet fullmakt til landets sikkerhetsstyrker og begrensninger på presse- og ytringsfriheten. Sosiale medier som Facebook, WhatsApp, Instagram og YouTube har for eksempel blitt sperret for bruk. Analytikere og menneskerettighetseksperter frykter at midlene som nå brukes under unntakstilstanden kan bli misbrukt, for eksempel for å hindre kritikk mot myndighetenes håndtering av krisen.

I Myanmar får 16.499 fanger friheten tilbake

Embed from Getty Images

I forbindelse med nyttårsfeiringen i Myanmar i april, har myndighetene kunngjort at de vil frigi enda en runde med fanger fra fengsler over hele landet. Dette betyr at tilsammen 16.499 fanger har blitt benådet siden det nye året startet 17. april. Mye tyder på at svært få av de frigitte er politiske fanger, som aktivister eller journalister. For eksempel er Reuters-journalistene Wa Lone and Kyaw Soe Oo ikke blant de frigitte. De ble arrestert i 2017 i forbindelse med at de rapportere om Rohingya-krisen fra det vestlige området Rakhine i Myanmar, og sitter fortsatt i fengsel.