Ukas Asiapunkter

REUTERS/Royal Palace/Handout (THAILAND) via Flickr: https://www.flickr.com/photos/pockethifi/26801060019

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Syklonen Fani i Sør-Asia

Embed from Getty Images

Syklonen Fani har gjort stor skade i Sør-Asia. I Bangladesh har over tusen hjem blitt ødelagte og minst fem mennesker har blitt drept, til tross for at vinden har sakket på vei over India. I India ble evakueringsprosessen vurdert til å være en suksess, til tross for at delstaten Odisha ble hardt rammet, og trettifire mennesker mistet livet. Over en million mennesker er evakuert, men myndighetene har uttalt at skadene på liv kunne ha blitt mye verre.

Ny konge i Thailand

REUTERS/Royal Palace/Handout (THAILAND) via Flickr: https://www.flickr.com/photos/pockethifi/26801060019

Den nye thailandske kongen, kong Vajiralongkorn ble omsider kronet forrige uke. Den tidligere kong Bhumibol Adulyadej døde i oktober 2016, og landet gikk da inn i en langvarig landesorg. De mest engasjerte rojalistene i landet tar på seg gule T-skjorter for å feire kroningen, en farge som symboliserer kongehuset. Kroningsprosessen startet fredag, varte i tre dager og har fått en prislapp på rundt 270 millioner kroner.

Katolske skoler og kirker stengt på Sri Lanka

Embed from Getty Images

Den katolske kardinalen Malcolm Ranjith, erkebiskop i Colombo, har i følge Al Jazeera fått tilsendt informasjon som påstår at nye angrep på katolske kirker fortsatt er en risiko. Som følge av dette sendte han ut et brev til kirkeansatte, hvor han skriver at han har besluttet å stenge kirker og katolske skoler over hele Sri Lanka, samt at offentlige gudstjenester er avlyst inntil videre. Ranjith har også vært kritisk til myndighetenes manglende håndtering av indisk etteretning i forkant av påskeangrepene.

Neandertaler-slektning i Tibet

«Tibetan landscape»by ironmanixs is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Et kjevebein funnet av en munk i Tibet for 40 år siden viser seg å stamme fra en slektning av neandertalerne, kalt «denisovanere». Tidligere oppdagelser av denne menneskearten har blitt funnet i Gansu-provinsen i Kina. Forskere er overrasket over at denisovanerne kunne overleve i det barske klimaet på Tibet-platået.