Ukas Asiapunkter

Det thailandske partiet Palang Pracharath vil sannsynligvis danne regjering. Bilde: Nation Multimedia.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Nord-Korea avfyrer missiler

Nord-Korea avfyrte to missiler torsdag. Bilde: Wall Street Journal.

Nord-Korea har fått kritikk for å ha avfyrt to missiler torsdag ettermidag. Missilene ble avfyrt fra Kusong, en by i nordvest, og landet i Japanhavet, 420 og 270 kilometer unna. Nord-Korea avfyrte også missiler 4. mai, for første gang siden November 2017. Donald Trump har uttalt at hendelsen ikke vil få noen betydning for hans forhold til Kim Jong Un. De to lederne har fortsatt et godt forhold, til tross for at de ikke kom til enighet under forhandlinger om atomnedtrapping i februar.

Pestinsekt truer Kinas åkre

Armyworm truer kinesiske avlinger. Bilde: Jcesar2015 (Pixabay).

Den lille larven spodoptera exempta (også kjent som ‘armyworm’) er i ferd med å gjøre stor skade på kinesiske åkre, ifølge en rapport lagt fram av den amerikanske regjeringen denne uken. Larven er et skadedyr som blant annet livnærer seg av korn, ris og soya. Larvene formerer seg raskt, og sprer seg over store områder – ifølge rapporten har de nå spredt seg til 8,500 hektar av kinesiske åkre. Denne utviklingen kan tvinge Kina til å importere mer mat, til tross for at landet i det siste har satset på intern produksjon.

Journalister frisatt i Myanmar

Kyaw Soe Oo, en av journalistene som var fengslet. Bilde: Amnesty USA.

I Myanmar har to Reuters-journalister, Wa Lone og Kyaw Soe Oo, som har vært fenglset i over 500 dager blitt satt fri. De har fått amnesti av presidenten, og ble tirsdag møtt utenfor fengslet av et stort pressekorps. Journalistene hadde jobbet med etterforskningen av drapet på 10 rohingya-muslimer i en landsby i Rakhine-området.

Valgresultater i Thailand

Pro-junta partiet Palang Pracharath i mars 2019. Bilde: Nation Multimedia.

I Thailand er det sannsynlig at det pro-miliære partiet Palang Pracha Rath (PPRP) vil danne regjering med støtte fra mindre partier. Thailand har vært preget av politisk ustabilitet i en årrekke, med årets valg sett på som en mulig overgang til mer demokratisk styre. Men siden det blant annet har tatt seks uker å offentliggjøre valgresultatene er det flere som er skeptiske til valgets legitimitet.