Ukas Asiapunkter

Filippinenes President Rodrigo Duterte. Foto: Presidential Communications Operations Office / Creative Commons

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av Redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Tørke i Nord-Korea

Lite nedbør skaper trøbbel for jordbruket i Nord-Korea. Foto: Creative Commons

Nord-Korea opplever for tiden sin verste tørke på nesten 40 år, og har ikke hatt mindre nedbør siden 1982. Ifølge FN er det rundt ti millioner nordkoreanere som ikke har nok mat, og FN-ambassadør for landet Kim Song ba i februar om matvarehjelp.

Duterte i tet

President Rodrigo Duterte. Foto: Presidential Communications Operations Office / Creative Commons

I Filippinene ser det ut til at nåværende president Rodrigo Duterte og hans allierte går mot en seier i senatet i landets midtveisvalg. Duterte er halvveis i sitt seks år lange presidentskap, og kan ikke gå til gjenvalg, etter filippinsk lov.

Sjokkseier for Morrison

Bilderesultat for scott morrison
Scott Morrison fortsetter som statsminister i Australia. Foto: Kristy Robinson / Commonwealth of Australia

Sittende statsminister i Australia, Scott Morrison, fikk fornyet tillit av velgerne etter lørdagens valg. Opposisjonspartiet Labor har ledet klart på meningsmålingene siden Morrison tok over etter Malcolm Turnbull i august i fjor, men måtte se seg slått på oppløpssiden. Morrison uttalte at han alltid har trodd på mirakler, og det er ventet et lederskifte hos det tapende Labor-partiet.

Valgurnene lukkes i India

File:Queues of Indian voters - Flickr - Al Jazeera English.jpg
Indiske velgere i kø, her fra valget i 2009. Foto: Goutam Roy / Creative Commons

Verdens største demokrati stenger i dag valglokalene. Opptil 900 millioner indiske velgere er ventet å ha avlagt sin stemme i det nær 40 dager lange valget. Flere analytikere mener det regjerende partiet, Bharatiya Janata Party (BJP, og statsminister Narendra Modi vil tape noe terreng mot det utfordrende Kongresspartiet, ledet av Rahul Gandhi. Det endelige resultatet er ventet på torsdag. I den forbindelse inviterer vi til valgvake på Litteraturhuset, i samarbeid med Asianettverket, Institutt for kulturstudier og orientalske språk (UiO), Institutt for statsvitenskap (UiO), Sosialantropologisk institutt (UiO) og Norsk indisk handelskammer (NICCI),