Ukas Asiapunkter

Bilde: Aaron Hui via Flickr.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av Redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Flere protester i Hongkong

Hongkongere tar til gatene igjen. Bildet er fra den såkalte paraplyrevolusjonen som foregikk i 2014. Bilde: Aaron Hui via Flickr.

En folkemengde på flere titusener samlet seg i Hongkong på søndag i protest mot et lovforslag som åpner for utlevering til Kina. Demonstrasjonene fortsetter selv etter at behandlingen av forslaget ble utsatt tidligere denne uken, og demonstrantene krever at forslaget blir droppet helt. Mange frykter at loven kan bli brukt for å straffe motstandere av den kinesiske staten. Svartkledte demonstranter marsjerte mot regjeringens hovedkvarter med krav om at leder Carrie Lam går av.

Havplast på agendaen

Plast i havet er et enormt omfattende globalt problem. Bilde: Economic and Social Research Council (ESRC) via Flickr.

I helgen møttes miljø- og energiministre fra G20-landene i Karuizawa i Japan i forkant av G20-møtet i Osaka senere i juni. En av de øverste sakene på agendaen var plastavfall i havet. Ifølge den japanske regjeringen ble ministrene enige om å utvikle et nytt rammeverk for å takle problemet på en global skala. Målet er å forhindre og redusere mengden plastavfall som havner i havet, blant annet gjennom internasjonalt samarbeid.

Abe i Iran

Statsminister Abe Shinzo i 2016. Bilde: Wikimedia Commons.

Japans statsminister Abe Shinzo er for tiden i Iran for å diskutere den politiske krisen mellom Iran og USA. Han er den første japanske statsministeren på besøk til Iran på 41 år, og besøket er ment å redusere eskaleringen i konflikten mellom USA og Iran.

Forbud på fylleflyving

Det er blitt forbudt å fly droner i beruset tilstand i Japan. Bilde: Getty Images.

Japan har gjort det forbudt å fly droner dersom man er beruset. Droneflyving har blitt mer og mer vanlig i Japan de siste årene, men dersom du gjør det etter å ha drukket, kan du nå risikere et år i fengsel.