Ukas Asiapunkter


Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.

Skrevet av Redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Ødelagte buddha-statuer blir hologrammer

Bamiyan-buddhaene etter de ble ødelagt. Foto: Sgt. Ken Scar via Flickr

I Afghanistan har to gigantiske Buddhastatuer, ødelagte av Taliban i 2001, blitt gjenopplivet som hologrammer. Statuene var opprinnelig hogget inn i en klippe i Bamyan-dalen i sentral-Afghanistan, og blir nå projisert på klippeveggen ved hjelp av lysbilder.

Protester i Nepal mot omstridt lovforslag

Ajima-templet i Nepal. Foto: Suraj Belbase, via Creative Commons

Flere tusen nepalesere protesterte på onsdag mot et lovforslag, som har til hensikt å nasjonalisere flere århundrer gamle religiøse og kommunale økonomiske avtaler, kalt “guthi”. Systemet oppsto i Kathmandu-dalen, og har som formål å opprettholde templer og offentlige områder, i tillegg til å organisere religiøse festivaler. Demonstrantene mener at staten angriper den tradisjonelle kulturarven.

Xi møter Kim

Foto: http://en.kremlin.ru/events/president/news/49899/photos

Kinas president Xi Jinping besøkte torsdag Nord-Korea, hvor han ble møtt av 10 000 på flyplassen. Det var ventet at forholdet til USA ville bli et viktig samtaleemne, samt Nord-Koreas atomvåpen. Til tross for at lite informasjon har lekket ut etter møtet, røpet Xi i et avisinnslag at han har tenkt å innta en større rolle i Koreas affærer på halvøyen.

Protest mot overtid i ny japansk serie

I Japan blir den mye omtalte overtidsproblematikken i arbeidslivet nå belyst på en ny måte: gjennom et TV-program. I serien «I Will Not Work Overtime, Period!» kjemper Yui Higashiyama om å få dra hjem fra kontoret klokken 18:00 hver dag. Ikke alle er enige om at temaet blir fremstilt på en effektiv måte.