Redaksjonens sommerlesningstips

Fem gode bokanbefalinger for en perfekt sommer – uansett hvordan været måtte bli.


Skrevet av Redaksjonen

Ut av historiens skammekrok

Foto: Kashi Publishing House

Alexander: Min bokanbefaling er av det historisk-biografiske slaget, og passer godt for de med interesse for militære slag og forbløffende eventyrere i India og Sentral-Asia på midten av 1800-tallet. I boken «The Tartan Turban: In Search of Alexander Gardner» (2017) forsøker den britiske historikeren John Keay å nøste opp i myter og virkelighet rundt den sagnomsuste skotsk-amerikanske eventyreren Alexander Gardner. Gardner har av mange blitt avfeid som en lurendreier og løgner, som dro på usannsynlige reiser gjennom Sentral-Asia, giftet seg med en afghansk prinsesse og jobbet som betrodd leiesoldat for Sikh-herskeren Ranjit Singh i India. Keay mener imidlertid at historiene holder vann (til en viss grad), noe som dokumenteres gjennom et enormt og variert kildetilfang. Boken byr på spennende historier, absurde anekdoter og ekstraordinære hendelser, og tegner et nyansert og fascinerende portrett av en omstridt eventyrer.

Rikt portrett av kapitalismens irrganger i Indias hovedstad

Foto: Text Publishing

Lise: Jeg vil anbefale en bok som gir et fengslende innblikk i dagens Delhi. Indias hovedstad er en by som det er lett å ha et elsk-hat-forhold til, og som det er vanskelig å beskrive selv med en hel bok til rådighet. Rana Dasguptas tilnærming i «Capital: A Portrait of Twenty-First Century Delhi» (2014) er å portrettere Delhi gjennom møter med den rikeste delen av byens befolkning. Boken er til tider provoserende lesning om enkeltpersoner og familier som har tjent seg søkkrike ved hjelp av viltvoksende kapitalisme i kombo med korrupsjon, vold og annen maktmisbruk. Med interessante menneskeskildringer, velskrevne refleksjoner og små stikk av sarkasme, gir Dasgupta oss kjennskap til en del av befolkningen som vil påvirke Delhis retning videre inn i det 21. århundre.

På sporet av soppsporer

Foto: Princeton University Press

Ellen: En monografi om sopp er kanskje ikke det første man tenker på når det kommer til god sommerlesning, men «The Mushroom at the End of the World» (2015) har alle elementene som trengs: eventyr, mystikk, og fremfor alt mat. Antropologen Anna Lowenhaupt Tsing følger den berømte matsutakesoppen på vandring, fra sopplukkerne fra Laos og Kambodsja som leter etter spor av soppen i Oregons skoger, til markedet og matbordet i Japan, hvor den serveres som gourmetsopp, overdådig gave og relasjonsbygger. På samme tid får vi lære om skogsøkologi og hvordan matsutake kun oppstår i skoger preget av menneskelig aktivitet, i et komplekst samspill mellom arter. Boka er vevd sammen med et kreativt og til tider poetisk språk, som gjør den til en spennende fortelling om de prekære livene til matsutakesoppen og menneskene som livnærer seg av den.

Ambisiøst og poetisk om Taiwan under autoritært styre

Foto: Knopf forlag

Kjersti: Hvor godt kjenner du den vesle øyen sørøst for Kina? I «Green Island» (2016) tegner Shawna Yang Ryan et sterkt bilde av en familie som lever i Taiwan i perioden etter Japan kapitulerte i 1945 og den kinesiske Kuomintang-regjeringen tok over styret av øyen. Romanen skildrer hvordan familien takler de enorme endringene, og ofte grusomme hendelsene, landet gjennomgikk frem mot demokratiseringen på 80-tallet. Det er likevel ikke bare en historisk gjennomgang, men også et nært og intenst innblikk i karakterenes personlige opplevelser, og en utforskning av beslutningene de tvinges til å ta. Green Island gir sterk innsikt i en periode i Taiwans historie som dessverre er lite kjent i Vesten.

Morsomme skildringer fra et rart paradis

Foto: Amazon.in

Gudrun: Sam Miller er brite, bosatt i Delhi, og en skikkelig historienerd. Han har mangt til felles med vår alles favoritt William Dalrymple, som også anbefaler «A Strange Kind of Paradise» (2014) på det sterkeste. Miller fremstår som et uutømmelig visdomshorn i boka, som er både en rørende personlig memoir og en hysterisk morsom historiebok om utlendingers ofte noe forvirrede forhold til og syn på India gjennom 3000 år. Romerne, for eksempel, trodde at indere hadde så store og lange ører at de kunne bruke dem som pledd om natta (!).
I tillegg til å gi oss et lattervekkende skråblikk på hvordan India har blitt skildret gjennom historien forteller Miller velvillig om sin egen 25-årige kjærlighetshistorie med landet og dets innbyggere. Han er befriende ærlig i sin skildring, og er ikke redd for å dumme seg ut. Han skriver personlig, med et beskrivende og underfundig språk – avbrutt av et mylder av fotnoter med mer informasjon. Hans nerdete begeistring smitter fort, og det var veldig tilfredsstillende å tenke «Oi! Dette må jeg google» , for så å bare kunne flytte blikket nederst på siden for å lære mer. Jeg humret og lo meg gjennom boka, og lærte mye på veien. En fornøyelse!

God sommerlesning!