Ukas Asiapunkter

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.

Skrevet av Redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Hongkong-demonstrasjonene intensiveres

Foto: Wikimedia Commons.

Demonstrasjonene i Hongkong spredte seg forrige fredag til flyplassen, og førte til stengte innsjekkinger i to dager og flere hundre flykanselleringer. Det som startet som fredelige protester, utviklet seg til tidvis voldelige episoder, med politiet involvert fra tirsdag. Kinesiske statsmedier, som i starten ikke kommenterte protestene nevneverdig, har fordømt ukens demonstrasjoner kraftig.

FN etterforsker hackerangrep fra Nord-Korea

Foto: Shutterstock

Nord-Korea skal ha utført opp mot 35 hackerangrep mot 17 land, med formål å stjele penger til landets våpenprogram. FN etterforsker nå angrepene. Ifølge en rapport utstedt av FNs sikkerhetsråd, som nyhetsbyrået AP har fått innsikt i, har Nord-Korea gjennom angrepene stjålet om lag 2 milliarder dollar. Det er Sør-Korea som er hardest rammet, med 10 av 17 angrepene utført der.

Goldman Sachs-direktører siktet i Malaysia

Foto: Wikimedia Commons

Myndighetene i Malaysia har siktet 17 nåværende og tidligere direktører i datterselskapet til Goldman Sachs for deres rolle i hvitvasking av flere milliarder dollar gjennom investeringsfondet 1MDB. Fondet ble opprinnelig opprettet for å akselerere Malaysias økonomiske utvikling, men ble en måte for blant annet tidligere statsminister Najib Razak å stjele milliarder av dollar gjennom en årrekke.

Trump og Taiwan

Trump-administrasjonen har godkjent en avtale om salg av F16-jagerfly til Taiwan til en angivelig verdi av 8 milliarder dollar. Avtalen, som består av 66 fly, er en av de største våpenavtalene som er inngått mellom USA og øystaten Taiwan. Avtalen er imidlertig ventet å få reaksjoner fra Kina, som er inne i en turbulent handelskrig med USA, i tillegg til at Kina jobber for en gjenforening med øystaten.

Bilderesultat for f 16
F16-jagerfly. Illustrasjonsbilde: Wikimedia Commons