Ukas Asiapunkter

Foto: Trevor Cole / Unsplash

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter.


Skrevet av Redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Nesten 2 millioner kan bli statsløse i den indiske delstaten Assam

Foto: Trevor Cole / Unsplash

Indiske myndigheter har publisert den endelige versjonen av en liste som betyr at 1,9 millioner mennesker i den nord-østlige delstaten Assam står i fare for å miste sitt statsborgerskap. Assam ligger på grensen til Bangladesh, og i kjølvannet av uavhengighetskrigen i 1971 flyktet millioner av mennesker fra Bangladesh og over grensen til India. Nesten 50 år senere har indiske myndigheter nå publisert en oppdatert versjon av listen kjent som National Register of Citizens (NRC).

Listen betyr at bare de som kan bevise at deres familie holdt til i India før 1971 vil bli sett på som lovlige statsborgere. Myndighetene hevder arbeidet med listen var nødvendig for å kunne identifisere og sende tilbake udokumenterte bangladeshiske migranter, mens kritikere hevder listen har blitt laget for å kunne rettferdiggjøre en massiv deportasjon av muslimer, som utgjør en tredjedel av Assams befolkning.

Sjøku-kjendis led plastdøden i Thailand

Illustrasjonsbilde av sjøku. Foto: TCL 1961.

Den kjærlige sjøkuen Marium, som ble en nasjonal kjendis i Thailand etter at hun ble funnet foreldreløs på en strand, døde forrige uke med magen full av plast. Hun har flere tusen følgere på sosiale medier, og hennes død ble nok en påminner om vår avfallshåndtering og den negative påvirkningen den har på livet i havet.

Asiatiske byer blant verdens tryggeste

Tokyo havner øverst på listen over 60 av verdens største byer rangert etter trygghet. Foto: Jezael Melgoza / Unsplash

Tokyo er verdens tryggeste by å bo i akkurat nå, i følge en rangering gjennomført av The Economist Intelligence Unit. Det er tredje gang Tokyo topper listen. To andre asiatiske byer, Singapore og Osaka, havnet henholdsvis på andre og tredje plass. Hong Kong har derimot falt fra en niende plass i 2017 til plass nr. 20 i år, i kjølvannet av de store demonstrasjonene mot myndighetene og Kina den siste tiden.

Kina gir momsfritak på kjøp av Tesla

Tesla ser Kina som et viktig marked for videre vekst. Foto: cdorobek

Kina melder at de vil gi momsfritak ved kjøp av elbiler fra Tesla, midt i sin pågående handelskrig med USA. Avgiftsfritaket har så langt ikke blitt begrunnet av kinesiske myndigheter, men beskjeden kom samtidig med at Tesla utvider sin produksjon i Kina med en ny fabrikk og at Tesla-sjef Elon Musk besøker landet.

Tesla ser på Kina som et av sitt viktigste markeder for videre vekst og fritaket fra 10 prosent moms kan redusere kostanden ved å kjøpe en ny elbil fra Tesla med opptil 99.000 yuan (ca. 126.000 kroner).