Ukas Asiapunkter

Hongkongs leder Carrie Lam i 2017. Bilde: DonJohnstonLC via Flickr.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av Redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Tyfon truer Nord-Koreanske avlinger

Bilde: NASA Goddard Space Flight Center, Copyright 2013 JMA/EUMETSAT.

Etter å ha drept tre og gjort tusenvis av hjem strømløse i Sør-Korea, er tyfonen Lingling på vei mot landets nabo i nord. I Nord-Korea frykter man at tyfonen kan komme til å true landets avlinger, i et land som allerede sliter med alvorlig matmangel. Landets leder Kim Jong-Un har kalt inn til krisemøte i regjeringen, og legger vekt på å beskytte avlinger, samt demninger og reservoarer.

Protestene fortsetter i Hongkong

Hongkongs leder Carrie Lam i 2017. Bilde: DonJohnstonLC via Flickr.

Folket i Hongkong fortsetter å uttrykke sin misnøye med regjeringen, til tross for at leder Carrie Lam på onsdag annonserte at regjeringen formelt vil trekke lovforslaget som startet protestene. Demonstranter fortsetter å gi krav til regjeringen og protesterer mot opprørspolitiets bruk av vold i møte med opprørerne. De politiske urolighetene i Hongkong speiles i de to nyfødte pandaene i dyrehagen Berlin Zoo i Tyskland, som har Hong og Kong som mest populære navnforslag.

Indisk månelanding ble skuffelse

Bilde: Mike Petrucci via Unsplash.

Indias forsøk på å lande et ubemannet fartøy på månen gikk ikke helt som planlagt, da teamet mistet kontakten med fartøyet sekunder før det landet. Planen var at fartøyet Vikram Lander skulle samle bilder og data fra månens overflate, og utgjorde det mest komplekse og ambisiøse romfartsprosjektet landet har forsøkt seg på. Statsminister Narendra Modi var også til stede under landingen ved romfartssenteret i Bangalore, og uttrykte sin støtte til de fortvilte forskerne.

Ny type dinosaur oppdaget i Japan

Bilde: Arseny Togulev via Unsplash.

Forskere har funnet et skjelett av en dinosaur i byen Mukawa nord i Japan. Det er det største dinosaurskjelettet som er blitt funnet i landet, og man regner med at dyret i sin levetid var 8 meter langt og veide mellom fire og fem tonn. Deler av halen ble først utgravet i 2013. Dinosauren har fått navnet Kamuysaurus japonicus, og tilhører en ny art av plantespisende dinosaur. Ordet kamuy kommer fra mytologien til den japanske urbefolkningen Ainu, og er en betegnelse på en hellig eller overnaturlig skapning.