Ukas Asiapunkter

Hong Kong: Tsuen Wan-marsjen 25 august i år. Foto: Studio Incendo / Flickr.com

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

The Gates Foundation får kritikk for Modi-pris

Embed from Getty Images

På lanseringen av Swachh Bharat Abhiyan (Kampanjen for et rent India) i Delhi, oktober 2014. Foto: Getty images.

Bill og Melinda Gates høster kritikk fra menneskerettighetsforkjempere, advokater og aktivister for sin beslutning om å gi statsminister Narendra Modi en Global Gatekeeper-pris for sin Clean India-kampanje, melder CNN. Kritikerene mener at å gi Narendra Modi en slik hederspris vil sende et «sterkt signal om at det globale samfunnet er villige til å overse, og stadig unngå å kritisere den indiske regjeringens gjentatte og skamløse overtredelser av menneskerettighetene.» Siden Modi kom til makten i 2014 har det vært utstrakt bekymring både i India og globalt om en økning i voldelig hindunasjonalisme og diskriminering mot muslimske minoriteter. Nyheten om at Modi får prisen kommer på et tidspunkt hvor innbyggerne i Jammu og Kashmir har vært avskåret fra verden rundt i over en måned, etter at den indiske regjeringen nedgraderte Jammu og Kashmirs status som en semi-autonom stat og innførte portforbud samtidig som de stengte all form for kommunikasjon med omverdenen. I tillegg har nesten 2 millioner mennesker i delstaten Assam blitt statsløse etter at den indiske høyesteretten innførte et nasjonalt register for statsborgere med mål om å skille mellom statsborgere og illegale innvandrere.

Bill og Melinda Gates forsvarer sin beslutning om å gi Modi prisen slik: «Før Swachh Bharat-kampanjen manglet over 500 millioner mennesker i India tilgang til trygge sanitærforhold, men nå har majoriteten en slik tilgang. Det er et langt lerret å bleke, men innvirkningen tilgang til trygge sanitærforhold har i India kan allerede sees. Swachh Bharat-kampanjen kan fungere som en modell for andre land i verden hvor det er påtrengende nødvendig å forbedre sanitærforholdene for verdens fattigste.»

Fortsatte demonstrasjoner i Hong Kong

Embed from Getty Images

Demonstranter kaster molotovcocktails mot politiet utenfor sentralregjeringskontorene 15. september 2019 i Hong Kong. Foto: Chris McGrath / Getty Images.

Protestene i Hong Kong fortsetter, melder BBC. I protester 15. september ble både vannkanoner og molotovcocktails brukt i protester utenfor sentralregjeringskontorene. Politiet svarte med å bruke både vannkanoner med farget vann og tåregass mot demonstrantene.

Demonstrantene krever at Carrie Lam, Hong Kongs leder, øyeblikkelig skal oppfylle resten av kravene deres, inkludert en uavhengig etterforskning av politiets brutalitet, tilbaketrekning av ordet «opprør» for å beskrive demonstrasjonene, og oppfyllensen av universell stemmerett, ettersom territoriet nå står overfor en lederkrise.

India bygger forvaringsleirer i Assam

Embed from Getty Images

Et tog kjører forbi selgere i Guwahati, Assam. Sinne og en følelse av å bli sveket brer nå om seg blant minoriteter i delstaten etter at de har blitt utelatt fra et register som søker å skille mellom genuine statsborgere og illegale innvandrere. Foto: Dhiraj Singh / Bloomberg via Getty Images

Reuters rapporterer fra Goalpara i India hvor byggingen av Indias første forvaringsleir for illegale innvandrere er i gang. Leiren skal etter planen huse 3000 mennesker, og er den første av ti planlagte leire i Assam, i følge lokale medier. Leirene blir bygget som følge av en høyesteordre som ble satt i effekt i slutten av august. Høyesteordren innebærer at alle borgere skal registreres i et statsborgerskapregister, med det formål å skille mellom statsborgere og illegale innvandrere. For innbyggere i Assam betyr det at alle må dokumentere at de selv, eller deres nærmeste slektninger, bodde i staten før 24. mars 1971 – dagen før den bangladeshiske frigjøringskrigen brøt ut.

Nesten to millioner mennesker er påvirket av høyesterettsordren, og er utelatt fra registeret på grunn av manglende dokumentasjon. Dette gjelder spesielt muslimer, urinvånere og fattige hinduer. Flere av arbeiderne som bygger leiren i Goalpara er redde for at de selv skal interneres i leiren.