Ukas Asiapunkter

Skogbranner herjer i Indonesia, her fra 2015. Bilde: Wikimedia Commons.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Skogbrann i Indonesia

Bilde fra skogbrannene i Indonesia i 2015. Bilde: Wikimedia Commons.

Omfattende skogbranner i Indonesia har ført til farlige mengder forurensing i landet. Skogbranner er et årlig fenomen i landet, grunnet svirydding av skogen for å lage ekstra areal for papir- og palmeoljeplantasjer, men i år er brannen rekordstor. Ifølge en talsmann har 99% av brannen oppstått som følge av menneskelig aktivitet. Indonesiske myndigheter har nå arrestert 185 mennesker som er antatt å være innblandet, og fire korporasjoner er under etterforskning.
En luftkvalitetsindeks (AQI) på over 300 anses for å være farlig – i Indonesia har den nå blitt målt til over 500. Røyken fra brannen skaper en såkalt «haze», en giftig tåke som også påvirker nabolandene Malaysia og Singapore. Tusenvis av skoler er blitt stengt, og myndighetene i Malaysia har delt ut to millioner masker til studenter i påvirkede områder.
Mange påvirkede mennesker viser frustrasjon over at myndighetene ikke trår til raskt nok for å slokke brannen, samt mangel på helsetilbud.

Tørke i Thailand

Tørke har alvorlige konsekvenser for jordbruk. Bilde: Ewan Bellamy via Flickr.

Bønder i Thailand står overfor en alvorlig tørke. Monsunsesongen i år har vært den tørreste på ti år, og det har falt 25 prosent mindre regn enn i fjor. Reservoarer har tørket ut, og Mekongelva har sunket til det laveste vannivået på hundre år. Issan i nordøst er hardest rammet. En studie estimerer at årets tørke allerede har ødelagt 1,331 kvadratkilometer med jord, og tallet fortsetter å øke.
Situasjonen skaper usikkerhet og frustrasjon blant folk, og går spesielt hardt utover risproduksjonen, en av Thailands viktigste industrier. Landet produserer omtrent en kvart av verdens eksportris, men risikerer økt sårbarhet grunnet klimaendringer. Mens det tidligere har oppstått en alvorlig tørke hvert 10. til 15. år, varsles det nå om at en slik tørke kan forekomme hvert 2. til 3. år.

Svinepest fortsetter i flere land

Millioner av svin i Asia blir slaktet for å forebygge svinepest. Bilde: Wikimedia Commons.

Den kinesiske svineindustrien er blitt rammet av et utbrudd av afrikansk svinepest, en svært smittsom sykdom for griser. Sykdommen er ikke farlig for mennesker, men for griser er den uhelbredelig og dødelig. Kina er verdens største produsent og forbruker av svin, og må nå begynne å tappe lagere for svinekjøtt. Prisene for svinekjøtt steg med 46.7 prosent i august i fjor, da myndighetene først varslet om sykdommen. Siden da har viruset spredt seg til nesten hele landet. Ettersom svin utgjør 60% av kinesernes kjøttforbruk, kan de økonomiske konsekvensene være store. I et forsøk på å stanse spredningen av sykdommen har Beijing nå slaktet over en million griser. Andre asiatiske land er også påvirket av sykdommen, blant annet Filippinene, Vietnam, Laos og Mongolia. I Vietnam er 4,5 millioner griser slaktet. FN forventer at viruset vil fortsette å spre seg, fordi mange mindre gårder mangler pengene og ekspertisen som trengs for å beskytte sine griser.

Kontroversielt lovforslag i Indonesia

Indonesias president Joko Widodo i 2017. Bilde: Australian Embassy Jakarta via Flickr.

Den Indonesiske regjeringen har nylig blitt enige om å fremme et lovforslag som vil gjøre det forbudt med samleie før ekteskap og homofili. Blant annet ville det også bli ulovlig med abort, og å fornærme presidenten. Lovforslaget fikk imidlertid sterk kritikk fra befolkningen, LHBT-organisasjoner og menneskerettighetsorganisasjoner slik som Human Rights Watch, som kalte forslaget et brudd på grunnleggende rettigheter. Indonesia har beskrevet seg selv som en tolerant nasjon, men man har i senere år sett en økning av intoleranse mot religiøse og seksuelle minoriteter, hovedsakelig fra religiøse konservative. Landet har forsøkt å lage et nytt lovverk i flere tiår for å erstatte det gamle nederlandske fra kolonitiden. Planen var at loven skulle tre i kraft 24. september, men etter flere oppfordringer fra folket har Indonesias president Joko Widodo besluttet å utsette lovforslaget.