Ukas Asiapunkter

090821-M-0440G-031 HELMAND PROVINCE, Afghanistan (Aug. 21, 2009) Afghan presidential election workers count and organize election ballots at a local school in the Nawa District. The school was used as a polling site for the Afghanistan presidential elections. (U.S. Marine Corps photo by Staff Sgt. William Greeson/Released)

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast søndagsspalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Valget i Afghanistan

Foto: Wikimedia Commons

Urnene er stengt i Afghanistan etter et valg preget av omfattende sikkerhetsstyrker og forventet lav valgdeltakelse. Hovedkandidatene var den sittende presidenten Ashraf Ghani og tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah. I løpet av valget har fire personer blitt drept og minst 80 såret i angrep mot valgsentre. Resultatene er ventet om omlag 3 uker.

Bror til drept pakistansk sosiale medier-stjerne fengslet på livstid

Qandeel Baloch ble drept av sin egen bror i 2016, ifølge ham selv på grunn av bilder hun hadde lagt ut på sosiale medier som han mislikte. Denne uken ble han dømt til livstid i fengsel. Saken har skapt debatt rundt æresdrap i Pakistan, og la også press på myndighetene til å stramme inn lovene for å sikre at drapsanmeldte ikke går fri dersom familiene tilgir dem.

Minst 20 omkomne etter jordskjelv i Indonesia

Bilde: Wikimedia Commons

Over 20 er rapportert omkomne, og mer enn hundre skadde etter at Ambon, hovedstaden i Maluku-provinsen i Indonesia, torsdag ble rammet av et jordskjelv med 6,5 i magnitude. Øystaten har jevnlig jordskjelv grunnet posisjonen langs den såkalte Ildringen i Stillehavet. For et år siden ble over 4000 mennesker drept av et jordskjelv som rammet øyen Sulawesi.

Babyfritt setevalg i Japan

Embed from Getty Images

Skulle du ønske du kunne unngått babyer på fly? Flyselskapet Japan Airlines tilbyr nå en pekepinn på hvor i flyet de potensielt mest bråkete passasjerene kommer til å befinne seg. Reisende som bestiller billetter til barn mellom 8 dager og 2 år vil få små smilefjes oppgitt på setene de velger i den nettbaserte setevalgsfunksjonen.