Ukas Asiapunkter

Kritikere advarer om at Singapores nye fake-news-lov kan bli brukt for å begrense ytringsfrihet. Foto: Gursumrat Ganda / Unsplash.com

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Fake news-lov i Singapore

Foto: Gursimrat Ganda / Unsplash.com

På onsdag trådte Singapores såkalte anti-fake-news-lovverk i kraft. Loven som på engelsk oversettes til Protection from Online Falsehoods and Manipulation Bill gjør det ulovlig å spre falske utsagn om fakta under omstendigheter hvor denne informasjonen anses å være skadelig for blant annet Singapores sikkerhet, offentlig ro og orden, eller landets relasjoner med andre land. Loven åpner for at enkelpersoner kan få bøter opptil ca. 300.000 kroner og/eller på det meste fem år i fengsel.

Facebook, Twitter og Google, som alle har asiatisk hovedkvarter i Singapore, har blitt gitt midlertidige unntak fra en del av lovbestemmelsene slik at de skal få tid til å justere sine tjenester. Kritikere advarer om at loven kan bli brukt for å begrense ytringsfriheten ytterligere, i et land hvor den allerede er innskrenket.

Demonstrant skutt i Hongkong, mens Beijing feiret 70-årsjubileum

Embed from Getty Images

18 år gamle Tsang Chi-kin ble skutt i brystet da han og en gruppe demonstranter gikk til angrep på opprørspolitiet i Hongkong på tirsdag. Dette er første gang en demonstrant har blitt skutt i løpet av de rundt 4 månedene som demonstrasjonene i Hongkong har pågått. Minst 30 andre demonstranter ble også skadet og innlagt på sykehus. Tilstanden til Tsang Chi-kin er kritsk.

Embed from Getty Images

Bakteppet for de store demonstrasjonene i Hongkong på tirsdag var Folkerepublikken Kinas 70-årsdag. I hovedstaden Beijing ble dagen markert med en gigantisk militærparade og folkeparade på Den himmelske freds plass. Demonstrantene i Honkong forsøkte å legge en demper på denne feiringen. De krever blant annet mer demokrati og mindre innblanding fra Kina i Hongkongs politikk.

Indias kraftigste monsun på 25 år – over 1600 mennesker døde

Embed from Getty Images

Offentlig statistikk viser at mer enn 1600 mennesker så langt har omkommet i årets monsunsesong i India, på grunn av flommene som den forårsaker. Monsunen er den kraftigste på 25 år, og det forventes at den varer lengre enn den pleier. Vanligvis varer den fra juni til september, men i år forventes det at den strekker seg inn i de første ukene av oktober. Det er de nordlige indiske delstatene Bihar og Uttar Pradesh som er hardest rammet av flom.

Markering av Mahatma Gandhis 150-årsdag

Embed from Getty Images

Onsdag 2. oktober ble Mahatma Gandhis 150-års fødselsdag markert over hele India. Blant annet ble India’s hittil største rokk (charkha) avduket. En rokk brukes tradisjonelt til å spinne garn, men i India har den også blitt stående som et symbol på Gandhi og hans mål om indisk selvstyre og selvforsyning (swadeshi). Rokken som nå har blitt avduket i Noida, Uttar Pradesh er laget av 1250 kilo plastavfall, og er også et ledd i en kampanje som jobber for resirkulering av plast. Ta en titt på noen av de mer sjeldne historiske bildene av Gandhi fra arkivet til avisen The Indian Express.