Ukas Asiapunkter

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Bedre luft i Delhi

Disig vinterdag i Delhi. Foto: Alexander Engedal Gewelt

Førsteministeren i Delhi, Arvind Kejriwal, annonserte nylig at luftforurensingen i Indias hovedstad hadde gått ned med 25% de siste tre årene. Delhi har de siste årene tronet i øverste sjikt på lister over verdens mest forurensede byer, og har forsøkt å sette i gang tiltak for å bedre luftkvaliteteten. Imidlertid viser en granskning utført av den indiske nettavisen Scroll at disse tallene ikke stemmer, og at reduksjonen heller ligger nærmere 15%.

Brudd i atomsamtaler

File:2018 North Korea-United States summit - Kim and Trump shake hands.jpg
Nord-Koreas leder, Kim Jung-un, og USAs president, Donald J. Trump under fjorårets samtaler i Singapore. Foto: Dan Scavino / Creative Commons

Atomsamtalene mellom USA og Nord-Korea brøt nok en gang sammen forrige uke. Det var knyttet store forventninger til utfallet av samtalene mellom diplomater fra de to atommaktene, men Nord-Korea valgte å trekke seg ut av samtalene som ble holdt i Stockholm. Årsaken var blant annet at Nord-Korea mener USA har «utdaterte holdninger og synspunkter» når det kommer til nedrustning. Stemningen ble heller ikke bedret ved at Nord-Korea valgte å teste ut en atombærende mellomdistanserakett kun timer ut i de første samtalene.

Ikke så silkemykt for Kina i Pakistan

Fil:Gwadar Port.jpg
Gwadar havn, Pakistan. Foto: J. Patrick Fischer / Creative Commons

Kina har de siste årene investert enorme summer inn i sitt store «Belt and Road Inititative (BRI)», populært kalt «Den nye silkeveien», hvis formål er tettere økonomiske bånd med land over hele verden. I Pakistan har gigantprosjektet med å bygge effektive transportårer gjennom landet, fra Kinas grense i nord til havnebyene Gwadar og Karachi i sør, skapt mye oppmerksomhet, særlig i nabolandet India. Nå frykter imidlertid flere eksperter at prosjektet er i ferd med å stoppe opp, blant annet på grunn av økonomisk trøbbel. Flere mener at Pakistans statsminister, den tidligere cricketstjernen Imran Khan, er mer opptatt av å forbedre forholdet til USA.

Økonomisk reform i Myanmar

Myanmar looks to legalize its informal economy
Foto: Asia Times / Twitter

Myndighetene i Myanmar tilbyr skatteamnesti i et forsøk på å grave frem penger fra den uformelle økonomien i landet. Unnagjemte penger må imidlertid investeres inn i næringslivet for å kvalifisere til amnestiet. Med skattesatser på mellom 3 til 30%, avhengig av størrelsen på summene, håper myndighetene å gi et ekstra løft til landets pressede økonomi. I tillegg er det valg neste år, og den sittende regjeringen, ledet av den kontroversielle nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi, håper å kunne dra nytte av et økonomisk løft.

Dom mot journalister utsatt

exRFA journalists
Yeang Sothearin (t.h.) og Uon Chhin. Foto: Civicus.org

De to journalistene Yeang Sothearin og Uon Chhin venter fortsatt på dommen mot seg i en spionsak i Kambodsja. De to journalistene anklages for å ha satt nasjonen i fare og for å ha forsynt en fremmed stat med informasjon etter at de jobbet for Radio Free Asia, en amerikanskstøttet kringastingsorganisasjon, som ble stengt i Kambodsja i 2017. Yeang Sothearin og Uon Chhin risikerer opptil 15 år i fengsel, men nå mener dommeren at bevisene mot de to journalistene må ettergås på nytt. Kambodsja ligger på en lite smigrende 143. plass (av 180) på Reportere uten grensers årlige rangering over lands pressefrihet.