Ukas Asiapunkter

Demonstranter i Hong Kong kaster egg på et portrett av Xi JinPing på nasjonaldagen. (Foto: Studio Incendo / Flickr.com )

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Møte mellom statsminister Narendra Modi og president Xi Jinping

Embed from Getty Images

OSAKA, JAPAN – JUNE 28, 2019: Narendra Modi og Xi Jinping møttes i Tamil Nadu tidligere denne uka. Her poserer de for kameraene sammen med Russlands president Vladimir Putin under G20-møtet i Osaka tidligere i år. (Foto: Mikhail Klimentyev\TASS via Getty Images)

Narendra Modi og Xi Jinping holdt tidligere denne uka et to dagers uformelt møte i tempelbyen Mamallapuram i Tamil Nadu, India, melder Al Jazeera. Her ble de enige om å etablere nye rutiner for diskusjoner rundt bilateral handel, investering og service mellom landene, og besluttet ellers å håndtere sine uenigheter ‘forsvarlig’. Det er andre gang de to statsoverhodene møtes bilateralt siden april i fjor, og Xi Jinping uttalte at disse bilaterale møtene fører til markant forbedring i forholdet mellom Kina og India.

På tross av at Xi Jinping erklærte sin støtte til Pakistan og uttalte seg kritisk til Indias inngripen i Kashmir kun to dager før møtet, ble Kasmir ikke diskutert av de to statsoverhodene, i følge Indias utenriksminister Vijay Keshav Gokhale. Kina og India har heller ikke kommet med en felles uttalelse om grensedisputten mellom de to, regional sikkerhet eller bilateral handel, noe som tyder på at de ikke kom til enighet.

Thailandsk aktivist risikerer fengsel for Facebook-post

Embed from Getty Images

Demokrati-aktivister i Bangkok roper slagord under en protest mot en mulig forsinkelse av stortingsvalget i Thailand tidligere i år. (Foto: Anusak Laowilas/NurPhoto via Getty Images)

Den 25 år gamle demokrati-aktivisten Karn Pongpraphapan risikerer å bli fengslet etter at han ble beskyldt for å bryte Thailands kontroversielle datakriminalitetslov. Pongpraphan ble hentet av politiet hjemme hos seg selv etter at han publiserte en Facebook-post som politiet hevder truer monarkiet i Thailand. Posten nevner ikke Thailand eksplisitt, men refererer til monarkienes fall historisk i Europa.

Karn har vært et prominent medlem av den pro-demokratiske organisasjonen Democracy Restoration Group siden 2018, men han sier nå at han ikke lenger ønsker å drive med aktivisme. Han insisterer på at han ikke har brutt noen lover ved å publisere Facebookposten, men han vil framover fokusere på studier og familien sin. Karns arrestasjon skjedde i en periode hvor kritikk mot styresmaktene og monarkiet i Thailand er økende, spesielt på sosiale medier. Men kritikk av monarkiet kan innebære svært strenge straffer med opp til 15 år i fengsel for å fornærme kongefamilien.

Protestene fortsetter i Hong Kong

Demonstranter i Hong Kong kaster egg på et portrett av Xi JinPing på nasjonaldagen. (Foto: Studio Incendo / Flickr.com)

Hong Kongs leder Carrie Lam ble konstant avbrutt og mobbet av opposisjonen under en spørrerunde i parlamentet for andre dagen på rad, i følge BBC. Elleve medlemmer ble fjernet av sikkerhetsvakter etter at de ropte og holdt opp plakater.

Opposisjonen utgjør en liten minoritet i det lovgivende rådet, men klarte å forstyrre og avbryte Lam nok til at møtet ble utsatt flere ganger. Noen av lovgiverne som ble kastet ut bar hvite blomster for å uttrykke solidaritet med mennesker som har blitt skadet i løpet av de flere måneder lange demonstrasjonene.

Arrestordre på fredsprisvinner Muhammad Yunus

Embed from Getty Images

Muhammad Yunus holder en tale på the Whitaker Peace & Development Initiative (WPDI) «Place for Peace» i New York, 27. september i år. (Foto: Bennett Raglin/Getty Images for Whitaker Peace & Development Initiative)

I følge VG har myndighetene i Bangladesh utstedt arrestordre på Muhammad Yunus etter at han unnlot å møte opp til en høring om oppsigelser i teleselskapet Grameen Communications (GC). Yunus er nå styreleder i GC.

Tidligere ansatte i GC går til sak mot Yunus fordi de mener de fikk sparken etter å ha etablert en fagforening, i følge en domstol i Dhaka. Yunus deltok ikke på høringen fordi han var i utlandet. I følge hans advokat, Kazi Ershadul Alam, forlot Yunus Bangladesh før han mottok stevningen. Så snart han er tilbake i landet, skal det tas et passende juridisk skritt, sier Yunus ‘advokat .