Ukas Asiapunkter

Tronen brukt av keiser Naruhito under tiltredelsesseremonien. Bilde: Wikimedia Commons.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Japans nye keiser krones

Keisertronen ‘takamikura’, som kun brukes under tiltredelsen. Bilde: Wikimedia Commons

Tirsdag denne uken ble Japans nye keiser Naruhito offisielt kronet, gjennom en rekke ritualer kjent som ”sokui no rei”. Markeringene innebar blant annet å be ved flere helligdommer i Tokyos keiserpalass iført en hvit drakt, og å bestige kroningstronen ”takamikura”. Senere holdt keiseren en tale foran om lag 2,000 gjester. Statsminister Shinzo Abe holdt også en tale, og ledet publikum i å saluttere keiseren ved å rope «banzai» (lenge leve). Gjester fra over 180 land var til stede under kroningen – inkludert kronprins Haakon. Kroningen symboliserer offisielt starten på den nye æraen Reiwa.

Turbulent uke i Thailand

Sineenat Wongvajirapakdi under kremeringsseremonien til den tidligere kongen i 2017. Bilde: Wikimedia Commons

Thailands konge Maha Vajiralongkorn har skapt overskrifter denne uken for å ha fratatt en konkubine alle sine kongelige titler. Kvinnen, Sineenat Wongvajirapakdi, har jobbet som sykepleier og general i Thailands forsvar. I juli i år ble hun ble utnevnt til “Chao Khun Phra”, en slags konkubine for kongen, men etter mindre enn tre måneder er hun fratatt både tittel og status i forsvaret og den kongelige garde. Grunnen skal ha vært illojal oppførsel mot kongen. Hun skal også ha motarbeidet dronningen (kongens fjerde kone), ved å forsøke å stanse hennes utnevnelse til dronning.

Få dager etter dette ga kongen sparken til seks høytstående ansatte ved palasset, for hva han beskriver som “onde gjerninger”. Palasset annonserte at de blant annet har utnyttet sine posisjoner til egen fordel. De siste årene har Vajiralongkorn vekket oppsikt i internasjonale medier blant annet på grunn av korte ekteskap og overdådige luksusvaner. Under Thailandsk lov er det ulovlig å kritisere kongen eller kongefamilien offentlig, og å fornærme monarkiet kan straffes med opptil 15 års fengsel. Wongvajirapakdi, også kjent ved kallenavnet Koi, har trendet på sosiale medier i Thailand, med hashtagen #SaveKoi.

Angrep mot aktivister i Hongkong

Maskerte demonstranter i Hongkong. Bilde: Wikimedia Commons.

Siden slutten av august har flere profilerte aktivister i Hongkong blitt fysisk angrepet av uidentifiserte gjerningsmenn. Disse angrepene er blitt kjent som den «hvite terror» blant aktivister, et begrep som er lånt fra Taiwan under en periode hvor kriminelle grupper gikk til angrep mot de som kritiserte Chiang Kai-sheks regjering.

Så langt har åtte stykker blitt angrepet – blant annet studentledere, lovgivere, opposisjonspolitikere og arrangører av demonstrasjoner har blitt banket opp på åpen gate. Intensjonen bak angrepene er mest sannsynlig å skape frykt blant aktivistene. Det er fortsatt ingen ende i sikte for de politiske demonstrasjonene og sammenstøtene i Hongkong, og vold utøves av begge parter. Aktivistene som er imot regjeringen har imidlertid vært offer for langt mer intensjonelle og organiserte angrep. 

Gamblingforbud i Kina

Mahjong er et populært spill i Kina og andre deler av Asia. Bilde: Wikimedia Commons.

I et forsøk på å stanse ulovlig pengespill, har Kinesisk politi i byen Yushan i sørøst-Kina annonsert et forbud på mahjong-salonger. Mange ser mahjong som en uunnværlig del av kinesisk kultur, og det vakte umiddelbart mye opprør blant folk da det ble kjent at det skulle slås ned på salongene. Politiet klargjorde imidlertid senere at forbudet kun gjaldt ulisensierte mahjong-salonger. Mange reagerte kraftig på tiltaket, og argumenterte med at mahjong har en stor plass i kinesisk kultur, og er en del av mange folks daglige liv. Ifølge BBC kommer forbudet som en del av flere tiltak for å bekjempe gjengkriminalitet.