Ukas Asiapunkter

Foto: Wikimedia Commons

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Jammu og Kashmir offisielt delt

Embed from Getty Images

India har nå formelt delt delstaten Jammu og Kashmir i to nye territorier. I den nye bestemmelsen er Jammu og Kashmir separert fra Ladakh, som grenser til Kina. Begge territoriene betegnes nå som unionsterritorier og styres direkte fra hovedstaden Delhi.

Stor helikopteraksjon i Rakhine, Myanmar

I Myanmar har hæren brukt helikopter for å hente ut 15 personer angivelig kidnappet av Arakan-hæren (Arakan Army). Redningsaksjonen ble gjennomført mot tre motorbåter som skal ha holdt 58 kidnappede passasjerer. Arakan Army hevder på sin side at de ikke kidnappet noen, men at de under en inspeksjon av en passasjerbåt fjernet militærpersonell kledd i sivil. Arakan Army ble opprettet i 2009 med mål om å kjempe for selvstyre i den historiske Arakan-regionen, i dag del av Rakhine, Myanmar.

Shuri Castle, Okinawa, brent til grunnen

Foto: Wikimedia Commons

Det historiske Shuri Castle på øyen Okinawa brant natt til torsdag. Bygningskomplekset var setet til Ryukyu-kongedømmet som regjerte fra 1429, inntil det ble annektert av Japan i 1879. Det sto som et symbol på den sørjapanske øyen og var en mye besøkt turistattraksjon. Bygningene har blitt ødelagt tidligere, sist under Andre Verdenskrig. Til tross for at de var kopier av de originale konstruksjonene, huset de en mengde historiske gjenstander, som nå er tapt.

Nepalsk fjellklatrer bestiger verdens 14 høyeste fjell

Foto: Flickr.com

Den nepalske fjellklatreren Nirmal Purja har besteget verdens 14 høyeste fjell på bare litt over seks måneder. Beskjeden kom tirsdag gjennom en enkel melding fra toppen av fjellet Shishapangma i Tibet: «Mission achieved!» Den tidligere rekorden lå på over syv år. Det har vært et ekstra dødelig år for fjellklatrere i Himalaya, med hele 11 personer omkommet på Mount Everest.