Ukas Asiapunkter

Soldater fra Taliban overgir seg til afghanske sikkerhetsstyrker i Puza-i-Eshan i 2010. Foto: isafmedia / Creative Commons

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Protester i Pakistan

Embed from Getty Images

Rundt 50.000 demonstranter har inntatt Pakistans hovedstad Islamabad den siste tiden. Under ledelse av islamisten Maulana Fazlur Rehman, ønsker demonstrantene å få avsatt nåværende statsminister og tidligere cricketstjerne Imran Khan. Protestene går i hovedsak fredelig for seg, og demonstrantene truer med å blokkere sentrale deler av byen dersom ikke kravene innfris. Statsminister Imran Khan svarte først med å latterliggjøre protestene, men har siden sett seg nødt til å forhandle med demonstrantene.

Separatister i Thailand

Embed from Getty Images

Militante separatister angrep et sjekkpunkt i den sørlige Yala-provinsen i Thailand den 5. november. 15 mennesker er foreløpig bekreftet omkomne, i hva myndighetene frykter er en ny voldsbølge fra en ny generasjon med militante separatister. De tre sørlige provinsene Yala, Narathiwat og Pattani har i en årrekke vært preget av vold og uro, og styres derfor som en unntakstilstand direkte fra Bangkok. Området er preget av et stort militært oppbud, samtidig som Amnesty International har rettet kritikk mot thailandske myndigheters utstrakte bruk av tortur og vilkårlige arrestasjoner.

Nedtur for den indiske økonomien

Embed from Getty Images

Den indiske økonomien vokser i et saktere tempo enn tidligere antatt, noe som har skapt frykt blant flere eksperter om hvorvidt India er på vei inn i en større økonomisk krise. Indias rikeste person, og leder for olje-og gassgiganten Reliance Industries, Mukesh Ambani, uttalte nylig at India var inne i en økonomisk nedgangsperiode, men hevdet samtidig at dette mest sannsynlig er et kortvarig fenomen. Til tross for lavere vekst, fremholder Indias statsminister Narendra Modi at ingenting er galt med landets økonomi.

Omstridte dessertører fra Taliban

Soldater fra Taliban overgir seg til afghanske sikkerhetsstyrker i Puza-i-Eshan i 2010. Foto: isafmedia / Creative Commons

Hva skjer egentlig med de som overgir seg fra Taliban til afghanske myndigheter? I en større reportasje fra The New York Times forsøker journalistene David Zucchino og Najim Rahim å forstå hva som skjer når soldater i den militante islamistgruppen Taliban velger å gå over til myndighetenes side. Du kan lese artikkelen i sin helhet her.