Ukas Asiapunkter

Foto: Atul Vinayak / Unsplash

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Japan avlyser feiring av kirsebærblomstring

Foto: Atul Vinayak / Unsplash

Japans offisielle feiring av kirsebærblomstringen i april 2020 er avlyst. Grunnen er anklager fra opposisjonen om at feiringen har blitt brukt av statsminister Shinzo Abe til å «smøre» sine egne kontakter og støttespillere, og at dette har ført til eskalerende pengebruk og invitasjoner til feiringen. Abes regjering brukte sist nesten dobbelt så mye på feiringen sammenlignet med tidligere regjeringer. Nå har myndighetene annonsert at det blir en pause fra feiringen, for at de skal kunne gå igjennom kriteriene for å invitere gjester.

Kirsebærblomstring, sakura, er en viktig del av japansk kultur. Blomstringen skjer i april hvert år, og folk fra hele verden kommer for å feire. Den offentlige festen holdes i en park som er kjent for sin kirsebærblomstring, og har blitt arrangert hvert år helt siden 1952.

Spent situasjon rundt valget på Sri Lanka

Foto: Eddy Billard / Unsplash

Den 16. november går Sri Lanka til urnene for å velge en ny president. De store økonomiske og sikkerhetsmessige utfordringene landet står overfor har stått sentralt i valgkampen. Landet har sett en økende politisk polarisering, og situasjonen er spent før valget. Denne uken ble forfatteren Lasantha Wijeratne angrepet i sitt hjem av en bevæpnet gruppe, en uke etter at han hadde publisert en kritisk bok om opposisjonens viktigste presidentkandidat, Gotabaya Rajapaksa.

Stengte skoler i Hongkong på grunn av demonstrasjoner

Foto: Dynamic Wang / Unsplash

Protestene i Hongkong fortsetter, og denne uken annonserte myndighetene at alle skoler inkludert barnehager stenges på grunn av sikkerhetshensyn. Det kinesiske universitetet i Hongkong avlyser all undervisning for resten av semesteret etter sammenstøt mellom demonstranter og politi. Tirsdag avfyrte politiet tåregass og gummikuler mot demonstrantene, som svarte med brannstifting og bensinbomber. Minst 70 personer ble skadet, og 4 personer alvorlig skadet.

25 personer siktet for studentdrap i Bangladesh

Foto: Abrar Fahad/Facebook via BBC

I oktober døde den 21 år gamle studenten Abrar Fahad av skadene etter at medstudenter hadde banket han opp. Dette skjedde ved Bangladesh University of Engineering (Buet) i Dhaka, ett av de mest prestisjefylte universitetene i Bangladesh. Drapet skapte store protester blant studenter over hele landet. Bakgrunnen for drapet var at Fahad på Facebook hadde kritisert en avtale myndighetene i landet hadde gjort med India. Nå har politiet siktet 25 personer for å ha organisert angrepet på Fahad, og 11 av disse har blit siktet for selve drapet.