Ukas Asiapunkter

Mahinda Rajapraksa på valgkamp-møte i Kengalla i 2013. Foto: Sudath Silva / Flickr.com

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Mahinda Rajapaksa innsatt som midlertidig statsminister på Sri Lanka

Embed from Getty Images

Mahinda Rajapaksa blir innsvoren som midlertidig statsminister av sin yngre bror, den nyvalgte presidenten Gotabhaya Rajapaksa. (Foto: Tharaka Basnayaka/NurPhoto via Getty Images)

Mahinda Rajapaksa ble innsatt som midlertidig statsminister av Sri Lanka på torsdag, melder BBC. Mahinda Rajapaksa var president på Sri Lanka i to perioder (2005-2015), men tapte valget i 2015 på tross av å ha endret grunnloven for å få lov til å sitte med makten i en tredje periode. Hans yngre bror og nåværende president Gotabaya Rajapaksa var hans forsvarsminister. Det mektige brødreparet regjerte under borgerkrigens brutale slutt for ti år siden.

Mahendas presidentperioder er fulle av dokumenterte anklager om alvorlige menneskerettighetsbrudd, samt rykter om at han var korrupt mens han satt med makten. Mange minoritetsgrupper og menneskerettighetsaktivister ser med bekymring på valgresultatet.

Indiske myndigheter utrullerer statsborger-register over hele landet

Embed from Getty Images

BJP-leder og innenriksminister Amit Shah under valgkampen i Vest-Bengal i 2017. (Foto: Sonali Pal Chaudhury/NurPhoto via Getty Images)

Innenriksminister Amit Shah annonserte denne uken at et statsborger-register vil bli utrullert over hele India. Det er bare noen måneder siden et såkalt nasjonalt statsborger-register ble publisert i den nordøstlige delstaten Assam og nesten to millioner mennesker ble strippet for sine statsborgerskap. Kritikere av den hindunasjonalistiske regjeringen er redde for at utarbeidelsen av et slikt register for hele India skal ytterligere kunne brukes målrettet mot minoriteter, i sær muslimer.

Shahs erklæring kommer i kjølvannet av at Høyesterett enstemming bestemte at den svært omstridte tomten i Ayodhya i Uttar Pradesh, hvor moskeen Babri Masjid sto før den ble revet ned av hinduaktivister i 1992, skal brukes til å bygge et nytt tempel til guden Ram. Det hevdes at guden Ram ble født i Ayodhya, og at Babri Masjid ble bygget over ruinene til et hindutempel.

Kina lover represalier hvis Trump signerer lovforslag til støtte for demonstranter

Embed from Getty Images

En demonstrant blir behandlet og hentet av medisinsk personell fra Hong Kong Polytechnic University, 21. november 2019. (Foto: Laurel Chor/Getty Images)

Demonstrasjonene i Hongkong er nå inne i sin sjette måned, og demonstranter væpnet med murstein, brannbomber og pil og bue kjempet denne uken mot politiet på universitetsområder over hele byen.
Senatet i Washington har denne uken behandlet og godkjent to nye lovforslag som vil støtte demonstrantene i Hongkong og sende et sterkt signal til Kina hva angår menneskerettighetsbrudd. Donald Trump har ti dager på seg til å signere eller avslå lovforslagene.

Lovforslagene innebærer sanksjoner mot kinesiske embetspersoner som utfører menneskerettighetsbrudd, forbud mot eksport av ikke-dødelige våpen til politi i Hongkong, og en årlig kontroll av Hongkongs autonomiske status med en påfølgende revurdering av den gunstige handelsstatusen som Washington har gitt til Hongkong.

Kinesiske myndigheter lover at en eventuell signering vil utløse kraftige konsekvenser. Talsmannen for Kinas utenriksdepartement, Geng Shuang, uttalte at lovforslaget undergraver Bejings interesser i Hongkong, og ba USA om å umiddelbart slutte å blande seg inn i Kinas interne anliggender. «Hvis USA fortsetter å ta feil valg vil Kina garantert iverksette sterke mottiltak», la Geng Shuang til.