Ukas Asiapunkter

Luftforurensing i Seoul. Bilde: Wikimedia Commons.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Sør-Korea stenger kullkraftverk

Utsikt over et luftforurenset Seoul. Bilde: Wikimedia Commons.

Sør-Korea skal stenge opptil en fjerdedel av sine kulldrevne kraftverk over vinteren, for å redusere luftforurensing. Bruken av kull har skapt mye luftforurensing i landet, og et rekordhøyt nivå av fine støvpartikler (kjent som PM 2.5) ble målt i flere av landets storbyer tidligere i år. Høye konsentrasjoner av slike partikler kan være svært farlige, både for helsen og miljøet. Ifølge Sør-Koreas energidepartement vil den planlagte stengingen av kraftverkene bidra til å kutte støvpartiklene med 44% fra begynnelsen av desember til slutten av februar.

Luftkvalitetsproblemet har også skapt spenninger mellom Kina og Sør-Korea. Flere anser luftforurensing som en ’sosial katastrofe’, og flere folkehelseeksperter i landet beskylder Kina for å ha forårsaket mellom 50 og 70% av luftforurensingen i Seoul-området. Kina på sin side mener Sør-Koreas egne fabrikker har forårsaket problemene.

Nord-Korea avfyrer nye raketter

Foto: Flickr

Nord-Korea avfyrte to kortdistanseraketter mot havet på landets østkyst torsdag. Avfyringen er den første siden 31. oktober. Kim Jong-un har satt en tidsfrist ved årsskifte for løsning på samtaler med USA, der Nord-Korea krever en letting av de økonomiske sanksjonene av landet.

Vertskapskaos på Filippinene

Basketballaget fra Singapore poserer for et bilde under Southeast Asian Games i 2015. Bilde: Wikimedia Commons.

Idrettsstevnet Southeast Asian Games går av stabelen lørdag 30. november for 30. gang. Men flere har klaget på dårlige forhold som følge av mangelfull planlegging. For eksempel måtte fotballagene fra Øst-Timor og Myanmar vente på flyplassen i flere timer på at arrangører skulle komme for å ta dem med til hotellene sine. Samtidig har det vært problemer med hotellene – blant annet har kambodsjanske utøvere måttet sove på gulvet i et konferanserom fordi hotellet ikke var klart, mens utøvere både fra Thailand og fra vertslandet har klaget på at de ikke fikk utdelt nok rom. Andre klager gjaldt maten: laget fra Vietnam har bedt om å få større porsjoner, mens muslimske utøvere fra Singapore ikke fikk servert halalmat.

Arrangørene har bedt om unnskyldning for den dårlige planleggingen, og beklager for ”ubeleilighetene”. Under emneknaggen #SEAGamesfail har mange brukere på filippinske sosiale medier sammenlignet det filippinske vertskapet med musikkfestivalen Fyre Festival som skulle arrangeres på Bahamas i 2017, men som endte i fiasko.

USA støtter demonstranter i Hongkong

Embed from Getty Images

Onsdag signerte USAs president Donald Trump en lov som støttet demonstrantene i Hongkong, melder CNN. Den nye loven, kjent som Human Rights and Democracy Act, krever at USA bekrefter at Beijing ivaretar Hongkongs rettigheter – den vil også gjøre det mulig for presidenten å legge sanksjoner på folk som begår brudd på menneskerettigheter i Hongkong. Trump uttrykket at han signerte loven av respekt for både Kina og folket i Hongkong, med håp om at de kan komme til enighet.

Han har imidlertid fått sterk kritikk fra Kina. Kinas utenriksdepartement uttalte at USA med denne loven forsøker å blande seg i kinesisk innenrikspolitikk, og at de med dette bryter internasjonal lov og grunnleggende regler for internasjonale relasjoner. Departementet anklager blant annet den nye loven for å forsøke å ødelegge fremgang og stabilitet i Hongkong. Regjeringen i Hongkong, på sin side, mener loven handler mer om kontroll av eksport enn menneskerettigheter, og kaller den ”unødvendig og uberettiget”.

Denne hendelsen kan svekke forholdet mellom Kina og USA, mens de to landene er midt i en lang og pågående handelskrig. Kina advarer om strenge mottiltak hvis Washington fortsetter å støtte demonstrantene i Hongkong. Volden har eskalert betydelig denne måneden, etter et halvt år med uroligheter og demonstrasjoner. Demonstranter har forsøkt å legge mer press på regjeringen ved å stenge veier, stanse offentlig transport og okkupere universiteter. Torsdag uttrykte mange takknemlighet til USA ved å arrangere en markering for festdagen Thanksgiving.    

Tidligere japansk statsminister død

Tidligere statsminister Nakasone, tatt i 1983. Bilde: Wikimedia Commons

Japans tidligere statsminister Yaushiro Nakasone er død. Han var leder av Japan fra 1982 til 1987 og ble 101 år. Nakasone ble kjent utenfor Japans grenser for sitt vennskap med Ronald Reagan. Selv har han sagt at han følte han mislyktes i å revidere Japans pasifistiske etterkrigsgunnlov for å fastslå militærets rolle og status.

Syv dømt til døden i Bangladesh

Bildet viser hvor i Dhaka angrepet fant sted, nemlig i det velstående strøket Gulshan. Bilde: Wikimedia Commons.

Syv menn ble denne uken dømt til døden for å ha vært med på å organisere det dødeligste terrorangrepet i Bangladesh. Angrepet skjedde på en kafé i hovedstaden Dhaka i juli 2016, hvor tjueto mennesker ble drept av fem medlemmer av en militant islamistisk gruppe. De fem terroristene ble drept av politiet etter de hadde holdt gisler i over tolv timer.

I tiden etter angrepet har politiet gått etter flere mistenkte planleggere av angrepet. To av disse ble drept av politiet, mens en annen døde etter å ha hoppet fra femte etasje mens han løp fra politiet. Denne uken var åtte personer fortsatt mistenkt, og alle erklærte seg uskyldige. En av dem er blitt løslatt, men de resterende syv har nå fått dødsstraff.

Tik Tok løfter utestengelsen av Feroza Aziz

Den kinesiskeide appen Tik Tok utestengte mandag 17 år gamle Feroza Aziz, etter hun delte en video der hun kritiserte Kina for politikken ført i Xinjiang. I går ble utestengelsen reversert og Tik Tok kom med en beklagelse og tidslinje av hendelser knyttet til utestengelsen.