Ukas Asiapunkter

Fra en demonstrasjon mot vold mot kvinner i Bangalore, India (bilde fra 2012). Bilde: Wikimedia Commons.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Tyfon herjet på Filippinene

Embed from Getty Images

Tyfonen Kammuri har så langt ført til 13 dødsfall på Filippinene denne uken, melder CNA. Hundretusener av utsatte mennesker måtte evakueres fra hjemmene sine før tyfonen traff mandag kveld. Stormen skal ha ødelagt nesten 1,200 hjem og skadet 135 skoler. I tillegg har man måttet utsette noen av aktivitetene til Southeast Asian Games, som i år holdes i Manila. Filippinene blir truffet av om lag 20 stormer og tyfoner hvert år, og mennesker i lavtliggende områder rammes hardest.

Kvinne satt fyr på i India

Embed from Getty Images

En 23 år gammel kvinne i byen Unnao i Uttar Pradesh i India ble satt fyr på mens hun var på vei til retten for å vitne mot to menn som skal ha voldtatt henne. Hun ble angrepet av fem menn, og skal ha blitt dratt til et jorde og helt bensin på. Hun ligger nå på sykehus i kritisk tilstand med brannskader over 70 prosent av kroppen. Denne hendelsen er kun én av flere slike voldelige angrep mot indiske kvinner i den siste tiden, som har skapt store reaksjoner i landet. Tusener har protestert denne uken for bedre beskyttelse for kvinner og med forlangelser om at forbryterne blir straffet.

Kim på ridetur til hellig fjell

Kim Jong-un under et møte med Vladimir Putin tidligere i år. Bilde: Wikimedia Commons.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har besøkt det hellige fjellet Paektu, noe medier og eksperter verden over mener er et tegn på et snarlig skifte i Nord-Koreas politikk. Tidligere har Kim besøkt det samme fjellet i forbindelse med større politiske beslutninger, som for eksempel to uker før han henrettet onkelen Jang Song-thaek i 2013 og like etter Nord-Korea skjøt opp raketten Hawsong-15 i 2017. Hva slags politikk som vil føres i den kommende tiden vites ikke, men mediene venter i spenning.

Nytt dødsfall i den sørkoreanske underholdningsbransjen

Cha In-ha i 2018. Bilde: Wikimedia Commons.

Den sørkoreanske skuespilleren Cha In-ha døde denne uken, og han er da den tredje unge kjendisen som har mistet livet i Sør-Korea på bare to måneder. De to K-pop-stjernene Sulli (25) og Goo Hara (28) tok begge sine egne liv i henholdsvis oktober og november. Dødsfallene har ført til store debatter rundt det enorme sosiale presset sørkoreanske stjerner utsettes for, spesielt på sosiale medier.