Ukas Asiapunkter

Indiske myndigheter har publisert et kart som fremstiller nepalske områder som en del av India. Illustrasjonsfoto: Christopher Burns / Unsplash

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Stillehavsregionen kan få et nytt land

Kart fra Google Maps.

Innbyggerne på øygruppen Bougainville har med et overveldende flertall stemt ja til å kreve sin uavhengighet. Bougainville er i dag en del av Papua Ny-Guinea. Folkeavstemningens resultat er ikke bindende, men sender et tydelig signal til Papua Ny-Guineas parlament som må ta stilling til kravet. Nesten 98 prosent av befolkningen stemte for uavhengighet. Eksperter spår at det vil ta mange år før en eventuell godkjenning av dette kravet, og at dette kan føre til en spent og usikker situasjon på Papua Ny-Guinea og området rundt.

Demonstrasjoner mot nytt indisk kart i Nepal

Illustrasjonsfoto fra Nepal. Foto: Christopher Burns / Unsplash

Indiske myndigheter har publisert et politisk kart som fremstiller de nepalske områdene Kalapani, Lipulekh og Limpiyadhura som en del av India. Kartet ble publisert i forbindelse med den politiske omorganiseringen av Kashmir-området i India. På nepalsk side har kartet vakt stor oppsikt og ført til debatt i parlamentet og demonstrasjoner mot indiske myndigheter og ambassader. På Twitter har det ført til en kampanje med hashtagen #BackoffIndia. Også den nepalske diasporaen i Norge og internasjonalt har demonstrert.

Aung San Suu Kyi avviste folkemord på Rohingyaene i Den internasjonale straffedomstolen i Haag

Flyktningeleir for Rohingyaer. Foto: DYKT Mohigan / Flickr

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi forsvarte på tirsdag Myanmar i Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Domstolen behandler anklagene om mulig folkemord og forbrytelser mot den muslimske rohingya-minoriteten i Myanmar. I sin åpningstale sa hun at saken mot Myanmar var «ufullstendig og ukorrekt». Hun nevnte heller ikke ordet rohingya i sin tale.

India vedtok statsborgerskapslov som eksluderer muslimer

Embed from Getty Images

Det indiske parlamentet vedtok denne uken en lov som vil gi rett til indisk statsborgerskap for religiøse minoriteteter som er migranter fra nabolandene Bangladesh, Afganistan og Pakistan. Det kontroversielle med loven er at den ekskluderer migranter som er muslimer, og kun vil gjelde hinduer, sikher, buddhister, jains, parsier og kristne. I den indiske delstaten Assam, som grenser til Bangladesh, har loven ført til store demonstrasjoner fordi befolkningen frykter at hinduer som opprinnelig kommer fra Bangladesh vil kunne få indisk statsborgerskap og bosette seg i deltstaten.