Ukas Asiapunkter

Usbekistans nåværende president, Shavkat Mirziyoyev. Foto: U.S. Department of State / Flickr

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Valg i Usbekistan

Den 22. desember går folket til urnene i Usbekistan. Landet har vært styrt med jernhånd i flere tiår, sist under Islam Karimov som døde i 2016. De siste tre årene har landet opplevd flere reformer under president Shavkat Mirziyoyev, særlig rettet mot landets økonomi. Flere håper nå at valget vil føre til flere reformer, også politiske, til tross for at flere mener at landet mangler en virkelig opposisjonsbevegelse.

Usbekistans nåværende president, Shavkat Mirziyoyev. Foto: U.S. Department of State / Flickr

Rettferdighet på Fillipinene

Embed from Getty Images

Denne uken ble bakmennene for Fillipinenenes verste politiske massakre funnet skyldig i retten, ti år etter at 58 mennesker ble brutalt drept, deriblant 32 journalister. Andal Ampatuan Jr, samt flere av hans slektninger ble dømt til 30 års fengsel uten prøvetid for å ha stått bak ugjerningene. Ampatuan Jr tilhører den politisk mektige Ampatuan-klanen, som har sittet ved makten i den sørvestlige Maguindanao-provinsen i en årrekke.

Demonstrasjoner i Shanghai

Hundrevis av demonstranter tok til gatene i Shanghai i en protest mot endringer i lovverket som regulerer eiendomsmarkedet. Flere av demonstrantene ble angivelig eskortert vekk av politiet, og journalister ble bedt om å ikke rapportere om hendelsene. Reaksjonene kommer etter at nye eiendomsregler vil gjøre det nærmest umulig å få solgt mindre leiligheter som har blitt bygd i tidligere næringsbygg.

Demonstrators pictured in Nanjing Road in Shanghai on Saturday night. Photo: Handout
Demonstranter i Shangai denne uken. Foto: Skjermdump fra South China Morning Post

Demonstrasjonene fortsetter i India

Tre personer er foreløpig bekreftet døde og flere er skadet etter flere demonstrasjoner i India, hvor folk protesterer mot en ny statsborgerskapslov Den verdensberømte indiske historikeren Ramachandra Guha ble arrestert imens han protesterte i Bangalore, midt under et TV intervju. Guha betegnet hendelsen som «absolutely undemocratic», og arrestasjonen vakte sterke reaksjoner fra mektige personer i inn-og utland. Bakgrunnen for protestene kan du lese om her.

Berkas:JMI students and locals protesting against CAA NRC.jpg
Foto: Creative Commons / DiplomatTesterMan