Fem filmer til juleferien

Bilde fra filmen Balloon, som er laget av en av Tibets største kulturprofiler, Pema Tseden.

Lei av de klassiske julefilmene? Asiapunkt-redaksjonen gir deg fem gode filmanbefalinger til ferien – helt blottet for juletema!

Sprit og action i Gujarat

Shah Rukh Khan i rollen som spritsmugleren Raees. Skjermdump fra IMDB

Alexander anbefaler: I den indiske actionfilmen Raees fra 2017 møter vi den karismatiske og kriminelle Raees, spilt av Shah Rukh Khan, som bygger seg opp til å bli en spritbaron av dimensjoner i delstaten Gujarat. Til tross for sitt harde ytre har Raees et godt hjerte, og blir en slags Robin Hood-figur for de fattige. Raees blir også politiker for å kjempe de undertryktes sak og for å fikse et samfunn han mener er korrupt og pill råttent. Filmen byr på gode dialoger og godt skuespill, i tillegg til enkelte fengende sanginnslag. Det er verdt å legge merke til filmens forbrødring mellom muslimer og hinduer, som Raees (som er muslim) selv er oppdratt til å ikke å forskjellsbehandle. Det spiller ingen rolle hvilken religion dine forretningspartnere og klienter tilhører, for som Raees selv sier: “no faith is greater than business.” Filmen er regissert av Rahul Dholakia og er tilgjengelig på Netflix.

Beijing-nostalgi fra 2001

Kjersti anbefaler: For de som ikke kom seg til Cinemateket i høst for å se Beijing Bicycle, anbefaler jeg å finne den frem i juleferien. Denne vakre og stemningsfulle filmen fra 2001 handler om en ung mann som opparbeider seg eierskap av en sykkel gjennom jobben som sykkelbud. En dag blir sykkelen stjålet av en gutt som mest vil ha den for å tøffe seg sammen med kameratgjengen. Kampen om sykkelen blir en intens konflikt mellom to menn i vidt forskjellige livssituasjoner, og et symbolsk bilde av en by og et land i hurtig endring. Om du har bodd i Beijing (og likt deg der) er Beijing Bicycle også en nostalgisk hyllest til byen med de slitne men levende smågatene, eller hutongene, og livene som utspiller seg der.

Humoristisk og alvorlig om kondomer, ettbarnspolitikk og hverdagsliv i Tibet

Bilde fra filmen Balloon, som er laget av en av Tibets største kulturprofiler, Pema Tseden.

Lise anbefaler: Jeg vil anbefale en film fra årets Film fra Sør-program, som på både humoristisk, poetisk og alvorstungt vis utforsker den kinesiske ettbarnspolitikkens ringvirkninger i Tibet på 80- og 90-tallet. Filmen Balloon (2019) følger en familie med tibetanske sauebønder som på grunn av ettbarnspolitikken ikke har lov til å få flere barn. Moren i familien skaffer derfor til veie noen dyrebare kondomer, men det viser seg raskt at disse er vanskelige å holde unna familiens to små sønner, som er på konstant jakt etter noe å leke med. Mange av kondomene ender dermed opp med å bli brukt av barna som ballonger – derav filmens navn. Dette skildres på en sjarmerende og humoristisk måte, samtidig som de mer alvorlige konsekvensene av det som skjer i og rundt familien trer tydelig frem utover i filmen. Med vakre bilder fra det tibetanske steppelandskapet og en gjennomgående stilsikker, poetisk tone, viser Balloon hvordan politikk, kjærlighet, buddhisme og tradisjon møtes og skaper konflikter i hverdagslivet til en tibetansk familie.

Vakker og mystisk reise gjennom sinnstilstander

Fra plakaten til filmen Long Day’s Journey Into Night (2018)

Ellen anbefaler: Jeg vil også anbefale en film vist ved Film fra Sør i år, nemlig Long Day’s Journey Into Night, regissert av kinesiske Bi Gan. Filmen følger eks-kriminelle Luo Hongwu, som har dratt tilbake til hjembyen Kaili. Vi får se ham i barndomshjemmet, hvor han oppdager et gammelt bilde av en mystisk kvinne med et telefonnummer skrevet bakpå. Filmen bærer mye preg av film noir, men narrativet skiller seg fra andre filmer på mange måter. I filmens første halvdel følger vi Luo gjennom fortid og nåtid i Kaili, mens den andre halvdelen består av en timelang, drømmeaktig sekvens uten kutting, som også er filmet i 3D. Resultatet er en vakker og trollbindende filmopplevelse, som binder sammen fortid og nåtid, drøm og virkelighet. Selve handlingen – som til tider kan være vanskelig å få med seg – er ikke det viktigste, men heller den spesielle atmosfæren og de spektakulære visuelle elementene filmen binder sammen. Filmen har satt publikumsrekord for arthouse-film i Kina, og å se den har blitt sammenlignet med å drømme i våken tilstand.

Protester, vennskap og en generasjons oppvåkning

Plakat for Rang De Basanti. Design av Seek Red, hentet fra http://www.impaawards.com

Gudrun anbefaler: Rang De Basanti ble sluppet i 2006, og er en action-drama med historisk bakteppe. Filmen handler om fem unge menn fra Delhi som får sine liv og holdninger forandret gjennom å spille fem revolusjonære frihetsforkjempere i en dokumentar laget av barnebarnet til en fangevokter i britisk-styrte Lahore: Bhagat Singh, Chandrasekhar AzadShivaram RajguruAshfaqulla Khan og Ram Prasad Bismil. I løpet av filmingen blir en av deres beste venner, en pilot i de indiske luftstyrker, drept som resultat av en stor korrupsjonsskandale. De fem, inspirert av frihetsforkjemperne og sitt nye politiske engasjement, bestemmer seg for å henrette forsvarsministeren, og handlingen mellom nåtid og fortid blander seg mer og mer sammen før den kulminerer i en grusom og fangende slutt.
Rang de Basanti er en episk film som inneholder alt: Spenning, kjærlighet, vennskap, korrupsjon og politikk. Den har også et helt fantastisk soundtrack!
Filmen er regissert av Rakeysh Omprakash Mehra, og knuste alle rekorder da den ble sluppet på kino. Den har inspirert politisk engasjement så vel som masteroppgaver, og i dagens mildt sagt turbulente situasjon har rollebesetningen (minus Aamir Khan) virtuelt gjenforent seg på Twitter i sitt engasjement mot myndighetenes ambisjon om å innføre NRC og CAA.

Vi i Asiapunkt-redaksjonen ønsker alle en riktig god jul og et godt nyttår!