Protestene mot borgerskapslov handler om hva slags land India skal være

Protester mot lovendringene i Delhi, desember 2019. Foto: DiplomatTesterMan, Creative Commons.

Store protester og demonstrasjoner mot borgerskapslov og politibrutalitet har foregått over hele landet den siste måneden, og ser bare ut til å tilta i styrke.


Skrevet av Arild Engelsen Ruud, Professor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk, UiO

Modi-regjeringen har gjennomført flere hindunasjonalistiske tiltak og stiller seg ufølsomme overfor reaksjonene. Muslimer føler seg spesielt utsatt, men mange andre er opprørte over regjeringspartiet og dets aktivisters forsøk på å definere hva som er nasjonalt – og utdefinere andre.

Protestene de siste ukene begynte da en studentdemonstrasjon på Jamia Millia Islamia-universitetet i Delhi ble brutalt slått ned på av politiet. Dette var den første større demonstrasjonen mot de nye borgerskapslovene. Politibrutaliteten gjorde at studenter og ansatte ved flere andre universiteter aktivt demonstrerte de neste dagene, også ved flere eliteuniversiteter uten tradisjon for studentaktivisme.

Embed from Getty Images

Kvinner demonstrerer mot Citizenship Amendment Act (CAA) i Guwahati, Assam, India torsdag 26. desember, 2019. Foto: HAFIZ AHMED/Anadolu Agency via Getty

Omtrent samtidig brøt det ut demonstrasjoner i delstaten Assam, og deretter i flere andre delstater og byer. Politiet og statsmakten strever med å kontrollere situasjonen. De bruker kolonitidsloven Section 144 som midlertidig forbyr folkeansamlinger; internettet har vært stengt flere steder; og det har vært brukt både tåregass og skarpe skudd mot demonstranter. Videoer på Facebook og Twitter viser omfattende politibrutalitet. Kanskje så mange som 25 mennesker er drept i kampene. Mange hundre har endt i varetekt og flere tusen er såret.

For tilhengere av regjeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP) er demonstrantene uroelementer og oppviglere. Og de er motstandere av BJPs anstrengelser for å skape et sterkt og selvbevisst India – et India som er tro overfor sine tradisjoner og sin kultur, og som beskytter grensene mot infiltratører. Men for dem som protesterer er BJPs visjon negativ: en hinduisk nasjon dominert av bestemte tradisjoner og symboler, hvor muslimer, progressive, lavkastefolk og hinduer med andre tradisjoner blir annenrangs borgere.

Tiltakende politisering av religion

BJP har hatt svært høy selvtillit siden det meget gode valgresultatet i mai i år. Med statsminister Narendra Modi og innenriksminister Amit Shah i spissen har de iverksatt en rekke kontroversielle tiltak. «Tripple talaq»-saken om muslimske kvinners rettigheter, særloven for Kashmir, og en endelig rettsdom som tillater byggingen av et tempel hvor en moské tidligere stod i Ayodhya oppfattes som seier for BJP. Alle sakene har brodd mot muslimer og er gamle kampsaker for hindunasjonalister.

Det var imidlertid borgerskapslovene som utløste demonstrasjonene. En registrering av borgere i delstaten Assam viste at to millioner mennesker ikke kunne  bevise at de var indere. Hindunasjonalister mente på forhånd at mange var ulovlige innvandrere eller «infiltratører» fra Bangladesh. Det viste seg dog at bare halvparten av dem som ikke kunne bevise sitt statsborgerskap var muslimer; resten var hinduer. Den energiske innenriksministeren Amit Shah fikk derfor parlamentet til å godta en lovendring som sa at minoritetsflyktninger fra Bangladesh, Pakistan og Afghanistan automatisk ville få statsborgerskap i India. Minoritetene som nevnes i forslaget er hinduer, kristne, sikher og buddhister. Dermed er hinduene i Assam reddet, mens muslimer som ikke har papirene i orden blir klassifisert som ulovlige innvandrere.

Embed from Getty Images

Innenriksminister og BJP-formann Amit Shah under en dør-til-dør kampanje for CAA i Delhi, 5. januar 2020. Foto: Qamar Sibtain/India Today Group/Getty Images

Regjeringen sier at vanlige indiske muslimer ikke behøver frykte noe, men den sier samtidig at registrering av borgere skal gjennomføres over hele landet. Det siste er at også Amit Shah sier det ikke skal gjennomføres registering i hele landet, men mange stoler ikke på ham.
Indere flest har ikke papirer som går langt tilbake i tid, i alle fall ikke fattige indere som gjerne flytter ofte, har lite plass og som lever i et fuktig klima. De er sårbare for endringer i både retorikk og praktisk politikk. Borgerskapsloven er bare siste dråpen i en rekke tiltak. Byer og steder med muslimske navn har blitt omdøpt til hinduiske og hindunasjonalistiske aktivister har i praksis mange steder immunitet. Også liberale og progressive grupper opplever trakassering og skjelles gjerne ut som antinasjonale av BJPs mange profesjonelle aktivister i sosiale medier. Kritikere mener denne tiltagende hindunasjonalismen gjør India mindre tolerant og inkluderende. De profilerte forfatterene Arundhati Roy («Guden for de små ting») og Ramachandra Guha («India after Gandhi») er blant mange som har demonstrert og kritisert myndighetene, og noen ganger blitt satt i varetekt.

Oversikt over demonstrasjoner mot CAA og til støtte for studenter ved Jawaharlal Nehru University (JNU) 6. og 7. januar 2020. Kartet er ikke uttømmende. Illustrasjon: Scroll.in

Økonomien

Demonstrasjonene er så omfattende fordi det også handler om landets etter hvert vanskelige økonomi. Veksten har stagnert og prisveksten er merkbar på politisk sensitive varer som mat og bensin. Prisen på løk er et popularitetsbarometer for enhver regjering i Sør-Asia og har økt fra 30 rupi til 160 for kiloen. Politiske rivaler av BJP drar disse sakene sammen i en generell protest mot regjeringen og med en inflasjon den siste måneden på fem prosent låner mange rivalene et øre. Dyrtid og en urovekkende politisk kurs har motivert hundretusenvis til å marsjere i gatene, og BJP har tapt flere delstatsvalg de siste månedene.

For flertallet gjør Modi og Amit Shah en god jobb. De er ledere av typen «sterk mann» som personifiserer nasjonen og fremstår som dens redningsmenn, blant annet fra muslimsk infiltrasjon. Det er en effektiv avledning fra økonomisk uro. Spørsmålet er om opposisjonen med sin fortelling om økonomien eller regjeringen med sin fortelling om infiltrasjon vil vinne. Regjeringens ufølsomhet har mobilisert mange ut i gatene for å protestere. De vil ikke ha en politistat med autoritære ledere som Modi og Shah i spissen.