Ukas Asiapunkter

Lynet slår ned over vulkanen Taal, som fikk utbrudd 12. januar. Bilde: Wikimedia Commons.

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Snøskred i Pakistan

Embed from Getty Images

I nordøstlige Pakistan er 77 døde og minst 94 skadd etter en serie med snøskred denne uken, som begravde og ødela flere titalls hus. Årsaken til skredene er tungt snøfall i Neelum-dalen i den pakistanske delen av Kashmir. Den indiske delen av Kashmir og Afghanistan er også blitt rammet av snøskred.

Selv om regionen rundt Himalayafjellene er spesielt utsatt for uvær, er dødstallet etter disse skredene et av de høyeste i de seneste årene. Årets vinter er også beskrevet som en av de verste på 20 år, med flere blokkerte veier og problemer med strømforsyninger. Ifølge direktør for det nasjonale værmeldingssenteret i Islamabad, Zaheer Ahmed, er tungt snøfall normalt på denne tiden av året, men på grunn av klimaendringer er kulden mye mer intens i år.

Vulkanutbrudd på Filippinene

Embed from Getty Images

Vulkanen Taal på den filippinske øya Luzon fikk et utbrudd på ettermiddagen 12. januar, 43 år etter det siste utbruddet i 1977. Utbruddet spredte aske utover store deler av landet, og førte til at skoler og flyplasser ble stengt. Omlag 44,000 mennesker ble evakuert og søkte tilflukt ved midlertidige evakueringssentre. Det er fortsatt fare for enda et utbrudd, og det har blitt registrert flere hundre jordskjelv etter utbruddet. Til tross for myndighetenes advarsler om nye utbrudd, har mange forsøkt å vende hjem for å passe på husdyr og gårder. Taal er den andre mest aktive vulkanen på Filippinene etter Mayonvulkanen, som hadde utbrudd senest i 2018.

Verdens lengste kake i India

Bilde: Sarah R via Flickr.

Bakere i indiske Kerala har forsøkt å slå verdensrekorden for ‘lengste kake’, ved å bake en 6,5 kilometer lang vaniljekake. Rundt 1,500 bakere samlet seg torsdag for å slå den tidligere rekorden, holdt av Kina med en kake på 3,2 kilometer. En stor folkemengde samlet seg for å se kaken bli skapt, ved hjelp av 12,000 kilo mel og sukker. Den ferdige kaken veide hele 27,000 kilo, strukket utover tusenvis av bord på et festivalområde i byen Thrissur i delstaten Kerala.

Japansk milliardær søker kjæreste til romferd

Embed from Getty Images

Den japanske milliardæren og kjendisen Yusaku Maezawa leter etter en kjæreste som vil være med ham på måneferd. Planen hans er å fly rundt månen i 2023, som privatpassasjer på romfartøyet Starship, utviklet av Elon Musks selskap SpaceX. Maezawas søken etter en partner å ta med til månen blir gjort om til en dokumentarfilm ved navn «Full Moon Lovers». Så langt er det over 20,000 som har søkt. Noen av kriteriene er at man er en kvinne over tjue, ‘alltid positiv’, at man er interessert i å dra ut i verdensrommet, og at man ønsker seg fred på jord.