Ukas Asiapunkter

Bønder arbeider i arbeid på en rismark i Kambodsja i 2018. Illustrasjonsfoto: ទឹមស្រីនាង / Creative Commons

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Riskrise i Kambodsja

Det er ventet en nedgang i risproduksjonen i Kambodsja i 2020. Risdyrking utgjør en viktig del av Kambodsjas jordbrukssektor, men har i lang tid vært preget av vanskeligheter på grunn av underfinansiering, et ukontrollert svartebørsmarked og lengre perioder med tørke som følge av klimaendringene. I tillegg innførte EU økt skatt på import av ris fra Kambodsja i fjor. Flere peker på at problemene i landets jordbrukssektor er et signal på at Kambodsjas økonomi er i en svært sårbar situasjon.

Bønder i arbeid på en rismark i Kambodsja. Illustrasjonsfoto: ទឹមស្រីនាង / Creative Commons

Kan Asia bremse vår ferd mot dommedag?

Embed from Getty Images

Den berømte «dommedagsklokken» ble stilt inn på 100 sekunder før midnatt denne uken. Faren for atomkrig og klimaendringene er blant de viktigste faktorene bak å stille klokka nærmere midnatt enn noensinne. Den Hawaii-baserte journalisten Jon Letman skriver i en lengre artikkel i The Diplomat om hvordan Asia befinner seg i sentrum av vår ferd mot dommedag, hvor seks av verdens atommakter (Russland, USA, India, Pakistan, Kina og Nord-Korea) er tilstede, ofte med motstridende interesser, i tillegg til de stadige merkbare klimaendringene. Kan de asiatiske stormaktene bremse vår ferd mot dommedag? Artikkelen kan du lese i sin helhet her.

Mer korrupsjon i Pakistan

Embed from Getty Images

Pakistan falt tre plasser på Transparency Internationals årlige korrupsjonsliste. Pakistan ligger nå på en lite smigrende 120. plass (av totalt 180 land på lista). På en skal fra 0 til 100 (hvor 0 er mest korrupt) scorer Pakistan 32 poeng, et stykke under snittet for resten av Asia, som ligger på 45 poeng. Resultatet er et slag i ansiktet for Pakistans statsminister Imran Khan, som har ført en omfattende kampanje mot korrupsjon de siste to årene. Nord-Korea og Afghanistan regnes som de mest korrupte landene i Asia (utenom Midtøsten), med henholdsvis 14 og 16 poeng. Poengberegningen tar utgangspunkt i vurderinger gjort av eksperter og forretningsfolk.

Ny forsvarssjef i India

Embed from Getty Images

General Bipin Rawat ble nylig utnevnt til stillingen som Chief of Defence Staff, en slags forsvarssjef, med ansvar for både den indiske marinen, hæren og flyvåpenet. Stillingen er nyopprettet, men har vært på tegnebrettet i flere tiår. Baktanken med den nye stillingen er å bedre koordinasjonen mellom de ulike forsvarsgrenene, som ofte har kommunisert dårlig med hverandre. Bipin Rawat blir forsvarsministerens nærmeste rådgiver og skal lede det nyopprettede Ministry of Military Affairs. Kritikere peker på at den nye stillingen vil gi for mye makt til én person, i tillegg til at Rawats bakgrunn fra hæren har gjort at enkelte andre forsvarsgrener frykter at den allerede dominerende hæren skal få enda større prioritet.