Ukas Asiapunkter

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Mer enn 12 land evakuerer statsborgere fra Wuhan, Kina

Embed from Getty Images

Flypassajerer har på beskyttende masker mens de går gjennom ankomsthallen på Hong Kong International Airport i Hong Kong, China, torsdag 30. januar 2020. (Foto: Ivan Abreu/Bloomberg via Getty Images)

Denne uken har en rekke land begynt å evakuere sine statsborgere fra senteret for utbruddet av Corona-viruset, byen Wuhan i Kina. Tidlig torsdag var det bekreftede rapporter om smitte i 16 land, med mer enn 7700 tilfeller i Kina. Noen av landene som henter hjem sine innbyggere har satt opp midlertidige karantener for å hindre videre spredning, men dette er ikke tilfelle overalt. I Japan fikk noen av de evakuerte som ikke hadde symptomer slippe medisinsk sjekk da de ankom Japan.

Trump planlegger besøk til India

Trump og Modi i Houston, Texas. Foto: Wikimedia Commons

Indias president Narendra Modi er ifølge New York Times i gang med å forberede visitt fra USAs president Donald Trump i slutten av februar. Det er snakk om et to dagers besøk, og indiske medier spekulerer i hvor de to statslederne kommer til å dele scene for allmennheten. Forrige møte mellom Trump og Modi fant sted i Houston, Texas, under arrangementet med den passende tittelen «Howdy, Modi».

Mann skjøt mot demonstranter i India

Embed from Getty Images

Studenter fra Jamia Millia Islamia (JMI) og innbyggere i Okhla, Delhi, protesterer mot den kontroversielle Citizenship Amendment Act (CAA), the National Register of Citizens (NRC) og the National Population Register (NRP) i New Delhi, India, 30. Januar 2020. En student ble truffet i armen da en ung mann løsnet skudd mot folkemengden. Angrepet skjedde på dødsdagen for Mahatma Gandhi, som ble skutt av en hindunasjonalist i 1948. (Foto: Mayank Makhija/NurPhoto via Getty Images)

I New Delhi avfyrte en mann skudd mot en folkemengde samlet i protest mot den omstridte borgerskapsloven. En student ble skadet i angrepet, før politifolk geleidet mannen bort. I en video av hendelsen kan man se politipatruljer stå på kort avstand fra mannen mens han veiver med en pistol. Det har de siste to månedene vært store protester mot Modi-regjeringens hindunasjonalistiske lovendringer over hele India.

Pakistan arresterer aktivistleder

Manzoor Ahmad Pashteen, den høyprofilerte lederen for Pashtun Tahafuz-bevegelsen som jobber for rettighetene til den pakistanske minoriteten pashtunene, ble denne uken arrestert og siktet for kriminell konspirasjon. Arrestasjonen kommer som følge av en nylig aksjon fra myndighetene som rettes mot kritikere av hæren. Regjeringen i Pakistan, ledet av Imran Khan, er kjent for å tette bånd til militæret. Siden Khan ble statsminister, har journalister og aktivister i større grad blitt utsatt for press fra myndighetene.