Ukas Asiapunkter

Paro Taktsang, populært kalt 'Tigers nest', i Bhutan. Foto: Gerd Eichmann/Wikimedia commons

Få med deg Asiapunkt-redaksjonens utvalgte nyheter fra den siste uka.


Skrevet av redaksjonen

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her tar vi opp nyhetssaker om Asia vi synes er viktige, men som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp oppdatering fra den siste uka!

Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å følge instruksene nederst i brevet.

Valgkampen i Delhi er over, protestene fortsetter

Embed from Getty Images

Delhis førsteminister Arvind Kejriwal sammen med sin nestleder Manish Sisodia under en kampanjeparade for Aam Aadmi Party (AAP) tredje februar i år. (Foto: Mayank Makhija/NurPhoto via Getty Images)

Delstatsvalget i Delhi NCR er nært forestående, og knivingen om makten i hovedstaten i India har vært svært preget av de månedslange protestene mot NRC og CAA, rapporterer The Wire. Aam Admi Party vil gjerne gjenta sin brakseier fra 2015 og har sentrert sin valgkamp rundt utviklingen de har tilført byen i sin regjeringsperiode, spesielt i grunnskolesektoren. BJP, som er landets regjeringsparti, har på sin side fokusert mest på den nasjonale konflikten sentrert rundt de kontroversielle statsborgerskapslovene, og demonstrantene som de mener blokkerer viktige veier i byen.

BJP har blant annet lovet at hvis de vinner valget, skal Shaheen Bagh -hvor protestene har pågått kontinuerlig i 50 døgn – ryddes for demonstranter så snart valgseieren er erklært. Flere representanter fra BJP har brukt religiøs polarisering og splittende slagord i valgkampen, og det har vært rapporter om skyting både ved Jamia og Shaheen Bagh de siste ukene. Ved Jamia ble en student truffet i hånden da han prøvde å roe ned angriperen. Flere anklager i tillegg politiet for å ha politiske motiver i håndteringen av demonstrasjonene og angriperne.

Corona-dødsfall på Filippinene

Embed from Getty Images

En person har på seg en beskyttelsesmaske mens han venter på å krysse gata i Manila 3. februar. (Foto: Carlo Gabuco/Bloomberg via Getty Images)

Den kinesiske diasporaen og kinesiske turister har blitt møtt med en økning av rasisme og xenofobi etter at nyheten om corona-viruset har spredd seg i verden. Det første dødsfallet utenfor Kina skjedde på Filippinene den 30. januar, da en 44 år gammel kinesisk mann fra Wuhan døde av viruset. President Duerte ville først ikke innføre innreiserestriksjoner for kinesiske turister. I følge Asia Times har dette ført til høylytte protester fra mange filippinere, som mener at president Duerte i større grad bryr seg om økonomiske interesser og hva kinesiske myndigheter mener enn folkehelsen i sitt eget land.

Etter at Duerte kom til makten har hans kinavennlige politikk ført til en økt migrasjon av kinesere til Filippinene. Anslagsvis 1,6 millioner kinesiske reisende besøkte landet i fjor, og stod for 22% av alle landets utenlandske besøkere. Et ukjent antall kinesere har blitt igjen i landet for å jobbe ulovlig på POGOs – Filippinske offshore gaming operatører – de fleste drevet av kinesiske forretningsmenn. Opposisjonspolitikere og noen av deres tilhengere mener at denne økte migrasjonen blant annet har ført til økt kriminalitet, og corona-viruset kan være dråpen som får begeret til å flomme over for filippinere som har sett seg lei av kinesisk innvandring.

Bhutan lanserer bærekraftsgebyr for regionale turister

Embed from Getty Images

Taktsang Dzongkha, også kjent som klosteret Taktsang Palphug og Tiger’s Nest, et hellig sted for buddhister i den øvre delen av Paro-dalen i Bhutan. (Foto: Avik Chakraborty via Getty Images)

Bhutan, kjent for sin nydelige natur og sin lykke-indeks, har hatt en markant økning av regionale turister de to siste årene. Bhutan har lenge innkrevd en ekstra turistskatt for å motvirke potensielle skader turismen kan ha på landet. Landets myndigheter har nå sett seg nødt til å begynne å kreve et gebyr for bærekraftig utvikling også for regionale turister, som så langt ikke har måttet betale, melder Al Jazeera.

Spesielt indere har oppdaget landet som feriedestinasjon, og representerer majoriteten av de 200 000 regionale turistene som besøkte Bhutan i 2018. Formannen for hotell-og resturantforeningen i landet, Sonam Wangchuk, sier at han er redd for at gebyrinnkrevingen kan få negative følger for de nye hotellene som har blitt bygget for å kunne ta imot flere turister. Bhutans utenriksminister og turistsjef, Tandi Dorji, sier at myndighetene skal vurdere skattelette for industrien dersom dette blir tilfelle.